Svježe vijesti:

PREDVIĐENA ASFALTIRANJA I POSTAVLJANJE RASVJETE NA OPĆINI LUKAVAC


Načelnik općine Lukavac Edin Delić na svojoj facebook stranici, u dva statusa, istakao je planove radova na postavljanju rasvjete i asfaltiranju na općini Lukavac. Objavljene statuse vam donosimo bez izmjena:

RASVJETA


U nekoliko narednih objava predstavit ću veći dio poslova koji će se raditi na Općini u ovoj godini. Objavljivat ću dio po dio, pa molim one koji na svaku informaciju kako se negdje nešto uradilo ili radi reaguju sa "prečim prioritetima". Nikada se nećemo moći dogovoriti šta je najpreče i šta treba ići prvo, ali možemo se usaglasiti da kada se nešto radi i gradi kontnuirano, doći će na red i naša sijalica, dio puta ili druga potreba.

Zbog blokade u usvajanju Budžeta izgubili smo 3 mjeseca, a referendum i opoziv je "pojeo" enormne količine vremena i energije.

Evo vraćamo se u formu i krećemo sa radovima. U prvom "turnusu" investirat ćemo 220.000 KM u proširenje rasvjete "širom općine".

U gradskoj zoni rasvjetu će dobiti ulice 8. marta, SLatine, te Prva i Milerova ulica.Ulica Meše Selimovića nije obuhvaćena prvim setom radova, ali će biti prva u narednoj "turi", koju se nadamo provesti u toku tekuće godine. U pripremi je postupak za ovu, ali i niz drugih lokacija.

U Puračiću prvi radovi na proširenju rasvjete bit će prema naselju Barice i Klanac, a u Devetaku u reonu Smrekovac.

U reonu Dobošnica-Kruševica-Gnojnica investirat ćemo u prvom setu radova oko 60.000 KM, a radit će se rasvjeta oko džamije u centru (Cerje), od čitaonice prema Polju. U Kruševici osvijetlit ćemo ulaz u selo, a u Gnojnici ulicu od Doma prema Berkovici (put kojim se djeca kreću ka školi) i u Tufekčićima.

Babičani će dobiti novu rasvjetu od skretanja za Orahovicu prema Poljicu, U Poljicu će se spojiti rasvjetom Donje i Gornje Poljice. U Jaruškama ćemo osvijetliti reon stambenih zgrada. U Turiji će zasijati nova rasvjeta od Mosorovca prema Turiji.

U Prokosovićima rasvjeta će se raditi preko puta restorana Robinzon, a u Bikodžama od igrališta osvijetllit će se izlaz prema Polju.

Reon Huskića i Turskog Lukavca bit će osvijetljen u području Mekota-Korlati/Numanovići, te ulica prema starom hrastu. U Bistarcu Gornjem rasvjeta se radi u Alićima.

Nakon dugo vremena radit će se rasvjeta i u centru Panjika.

Ostalo je naravno još mnogo potreba i radit ćemo još mnogo. Nabrojali smo ulaganja od gotovo 1/4 miliona KM u samo jednom "naletu"....

ASFALTIRANJE - POSTUPCI ILI RADOVI U TOKU


Najavio sam da ćemo u nekoliko narednih objava predstaviti veći dio poslova koji će se raditi na Općini u ovoj godini. Objavljivat ću dio po dio, pa molim one koji na svaku informaciju kako se negdje nešto uradilo ili radi reaguju sa "prečim prioritetima". Nikada se nećemo moći dogovoriti šta je najpreče i šta treba ići prvo, ali možemo se usaglasiti da kada se nešto radi i gradi kontnuirano, doći će na red i naša sijalica, dio puta ili druga potreba.

Zbog blokade u usvajanju Budžeta izgubili smo 3 mjeseca, a referendum i opoziv je "pojeo" enormne količine vremena i energije.

Evo vraćamo se u formu i krećemo sa radovima. U prvom "turnusu" investirat ćemo pola miliona KM u proširenje asfaltiranih cesta širom općine".

U Lukavcu gradu radit će se novi asfalt u jednosmjernoj ulici od zgrade Tehnika (bivši stari Dom zdravlja) prema pružnom prelazu. Pokušali smo ove godine uraditi asfaltiranje i rasvjetu u Ulici 8. marta, ali zbog neadekvatne tehničke dokumentacije ove godine će ići samo rasvjeta. Ulicu ćemo privremeno pokrpiti do naredne godine. U dijelu ulice 8. marta „preko pruge“ uradit će se novi asfaltni zastor na postojeću trasu. Nismo još uvijek uspjeli postići sporazum sa vlasnikom jedne parcele kako bi se put proširio u cjelosti po planu prema benzinskoj pumpi „Junuzović“. Asfaltirat ćemo i poprečni spoj između Titove i ulice Kule, a već teku rokovi za izvođenje radova na ovoj dionici. Nadamo se da će izvođač u roku okončati svoje obaveze.
Između Devetaka i Puračića imamo jedu ozbiljnu sanaciju puta koja će koštati gotovo 80.000 KM. Danas je uveden izvođač za radove na ovom lokalitetu i nadamo se da neće kasniti u realizaciji. 
U Poljicu novi asfalt dobit će mještani u području Pustoline-Nukići u prvom „turnusu“ radova, a u pripremi je dokumentacija za nastavak asfaltiranja prema Rabićima. S obzirom da je dio prema Rabićima nešto veći iznos, moguće je i da se uradi u dvije faze. Napominjem da će ova dionica ići u narednom periodu, a ne sad. A napominjem, jer znam da će veliki broj građana s pravom navesti ovaj lokalitet. Ima još potreba u Poljicu, ali sigurno je da su Rabići na vrhu prioriteta.
U Babicama asfalt će se „zacrniti“ prema mezarju u Subašićima, a u Turiji u naselju Semići. U Tabacima ćemo uraditi oko 500 „kritičnih“ metara dionice od benzinske pumpe Nasko (sa „auto-ceste“) prema Tabacima. 
Bokavljani će dobiti asfalt „na dvije strane“. Produžit će se asfalt prema naselju Poljana, sve do granice naše Općine, a dobili smo uvjeravanja i da će tuzlanski dio biti urađen. Time bi se Bokavići znatno kvalitetnije povezali sa Poljanom i Kiseljakom. Drugi krak produžetka asfalta je nastavak u reonu Halilagića. 
U Puračiću radit će se asfaltiranje ulice Avde Mujkića, a u Sarajevskoj ulici radit će se novi trotoari. 
U Gnojnici i Berkovici asfaltirat ćemo i osvijetliti ove godine put koji ide od Doma prema Apoteci i Berkovici pored potoka kojim veliki broj djece ide na putu školu. Osim toga prema Ratišu asfaltirat će se dvije kratke kritične dionice. 
U Hrvatima uradit će se potporni zid i put prema Koksari u postojećem profilu. Na putu za Šikulje i Smoluću uradit ćemo najkritičniji dio kod izbjegličkog naselja u Huskićima. U Krtovi ćemo u saradnji sa Općinom Petrovo asfaltirati jednu dionicu unutar naselja. 
Radovi na asfaltiranju koji su navedeni koštat će oko 500.000 KM. Procedure su okončane ili su u toku, te samo od izvođača koji dobiju poslove ovisi dinamika.
Ove godine očekujemo još jedan ciklus javnih nabavki, te će još neke važne dionice doći na red.
Iako sve ovo ne izgleda dramatično mnogo i nije ni blizu potreba građana, vjerujem da se radi o zavidnom obimu radova i da će „asfalt zamirisati“ velikom broju građana.
Ostale sugrađane molim za razumijevanje i strpljenje.

LTK-INFO.COM