Svježe vijesti:

LUKAVČANI, NEMOJMO PONOVITI GREŠKU IZBORA 2016 god.


Prema većini anketa i analiza, ali što je možda najvažnije prema reakcijama građana na društvenim mrežama i u stvarnom životu, Denis Bećirović evidentno je najpopularniji političar današnje BH političke, društvene i javne scene. Po ličnom mišljenju nije više pitanje ko će biti bošnjački član predsjedništva, nego sa kojim procentom će dr. Denis Bećirović izaći kao izborni pobjednik.

U analizi događaja na lukavačkoj općini, prateći reakcije građana, može se primjetiti da je probuđena nova Nada kako postoje ljudi koji mogu tok stvarnosti preokrenuti u korist građana, a ne kao do sada u korist određenih ineresnih skupina.

Mi u Lukavcu, uzet ćemo primjer dr. Edina Delića, koji je na izborima 2016. godine sa jedva nekoliko procenata više u odnosu na protu kandidate postao načelnikom općine Lukavac. Međutim svojim htijenjem, radom, trudom i zalaganjem i pored brojnih prepreka i osporavanja od strane političkih protivnika, zavrijedio je nevjerovatnih više od 85 % glasova. Iako su mu protivnici spočitavali i prebacivali pristupanje SDP-u, građani su prepoznali da će Edin Delić, prije svega načiniti promjene unutar partije, što je dovelo da lukavački SDP postaje najmasovnija politička organizacija općine. Građani su mu VJROVALI, i nisu se pokajali, vjeruju mu i danas.

Mislim kako su građani BIH upravo ovu "vjeru i nadu" pronašli u Denisu Bećiroviću,koji je svojim dosadašnjim političkim djelovanjem bezbroj puta dokazao, da nije poenta samo kritikovati vlast kako bi istakao sebe, nego je uvjek nudio rješenja problema. Njegovu viziju BH budućnosti prepoznali su brojni intelektualci, istaknuti umjetnici, profesori, doktori, ali što je najvažnije obični građani su vidjeli da želi i može promijeniti nešto u BiH, baš kao što smo to mi u Lukavcu prepoznali u Edinu Deliću. Pozitivne reakcije na Denisovu kandidaturu, javno dolaze i od brojnih evropskih zvaničnika. Od zvaničnika Njemačke, Austrije itd, Oni vide mogućnost jedne nove politike u BiH. Politike koja će Evropske integracije učiniti stvarnim i napokon nas približiti tamo gdje oduvjek pripadamo.

No, vratimo se Lukavcu.
Svjedoci smo da i pored brojnih uspješno provedenih projekata načelnika Edina Delića , mnoge stvari miruju, stagniraju, ili se ne mogu provesti najvažniji projekti za općinu i njene građane. Razlog je kočnica lokalne vlasti i ne provođenje zakona. Takođe smo svjesni maćehinskog odnosa viših nivoa vlasti prema općini Lukavac i prema brojinim projektima iz njihove nadležnosti.

Ono čega su građani sve više svjesni, jeste, da će evidentna promjena vlasti na višim nivoima, u mnogome utjecati i na lokalnu zajednicu i otkočiti brojne procese koji čekaju zeleno svjetlo kako bi bili provedeni u korist, kako građana općine Lukavac tako i šire.

Zamislite samo posle oktobra, jedan novi saziv vlasti na državnom nivou koji će usvojiti peticiju koju su potpisali građani općine Lukavac o smjeni općinskog vijeća u slučaju reizbora Edina Delića kao načelnika, što se naravno i dogodilo. Zamislite legalno izabrane menadžmente JZU Dom zdravlja i JKP RAD Lukavac. Zamislite samo da su u federalni i kantonalni budžet uvršteni kapitalni projekti ključni za općinu Lukavac, poput vodo-snadbjevanja grada i prigradskih naselja, čišćenja jezera Modrac i sankcionisanja onih koji ga zagađuju, te čišćenja i proširenja korita Spreče i Jale. Infrastrukturni projekti sanacija regionalnih i magistralnih puteva koji su u nadležnosti viših nivoa.

Stoga nemojmo dozvoliti da nam se ponovi 2016. godina. Da izaberemo načelnika bez općinskog vijeća, odnosno člana predsjedništva bez ostalih nivoa vlasti.

Pojedini zakoni kojima se sadašnja vlast zaštitila mogu se mijenjati tek sa dvotrećinskom većinom u parlamentu, zato vas pozivam da dobro promislite, da predrasude o individualnim primjerima ostavite po strani.
Ne smijemo ponoviti grešku koju smo imali u Lukavcu. Pažljivo birajte kandidate u svim nivoima vlasti. Time bi se mogla osigurati dobra politička podloga za rad Denisa Bećirovića, te očekivati velike promjene i svijetla budućnost za BiH.

Admir M.

LTK-INFO.COM