Svježe vijesti:

Ko su nosioci listi za Skupštinu TK?

Foto: Arhiva


Izbori se uveliko približavaju. 7. oktobra građani će birati ko će upravljati ovom zemljom naredne četiri godine. Građani ove godine imaju širok spektar kandidata za koje mogu glasati, a kada je u pitanju Tuzlanski kanton posebno će biti zanimljiva izborna utrka za Skupštinu Tuzlanskog kantona za koju su prijavljene 23 liste kandidata. Među nosiocima listi su bivši načelnik, premijer, sadašnji predsjednik Skupštine TK, ali tu su i nova lica koja tek treba da se predstave javnosti. Zanimljiva je činjenica da su od 23 nosioca listi četiri žene i devetnaest muškaraca. No, ovo je preliminarna lista jer nas konačni spisak kandidatskih listi očekuje tek 23 augusta.

”Objavljene su one koje su ovjerene međutim neke smo odbili i u procesu su žalbe. Ovo smo čisto objavili da bi oni kandidati koji su ovjereni provjerili svoje podatke na listama,” kazala je za RTV Slon Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH.

Ukoliko provjerimo ovu ovjerenu listu vidjet ćemo da stranke koje su na Općim izborima 2014. godine u Skupštini Tuzlanskog kantona osvojili mandate, i za ove izbore manje ili više očekuju podršku birača, pa poznatim imenima jurišaju i na izborne pobjede. Tako je nosioc liste SDA bivši premijer TK Bego Gutić, nosioc liste SDP-a Dževad Hadžić aktuelni predsjednik Kluba poslanika ove stranke u Skupštini TK, SBB-a Nedžad Hamzić sadašnji kantonalni zastupnik,  DF-a Mahir Mešalić aktuelni zastupnik u Federalnom parlamentu, BPS-a Mirza Sakić još jedan aktuelni zastupnik z sadašnjeg saziva Skupštne TK, SBiH – Mirnes Gušić novo ime koje se pojavljuje na kantonalnom političkom nebu. NSRZB nema kandidatske liste za Skupštinu TK-a ove godine, a stranka PDA koja je oformljena tek prje par mjeseci kandidirala je Senada Alića trenutnog predsjednika Skupštine TK kao nosioca liste za Skupštinu TK.

Pored stranaka koje su imale mandate od 2014. godine glasači će moći birati i one stranke koje na prošlim izborima nisu osvojili mandate u Skupštini TK-a. Tako je nosilac liste Naše stranke bivši načelnik Tuzle Selim Bešlagić, ispred Stranke penzionera BiH nositeljica liste je bivša potpresjednica FBiH Spomenka Mićić, ekonomski analitičar Admir Čavalić je nosioc liste udruženih -Nezavisnog bloka i Prve stranke. LDS za boljitak je kandidirala Faruka Durića, a nosioc liste Komunističke partije je student žurnalistike Dominik Raškaj. Hrvatska republikanska stranka je kandidirala Marjana Andrijevića. Ispred Hrvatskog zajedništva HDZ 1990-HS BIH-HSP BIH je Marko Kovačević, Liberalne stranke BiH Selma Džankić, Narodnog demokratskog pokreta – Arnela Bukvić, BOSS-a – Danijel Senkić. Savez mladih snaga je kandidirao Selmu Hodžić, A-SDA za evropsku BiH – Miralema Kamberovića, HDZ BiH HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSS SR – Danijela Nikolića. Nosioc liste Nezavisne bosanskohercegovačke liste je Anto Marković, HSP-a Pejo Ružić, a Demokratske stranke BiH Ajdin Brković.

Sudeći po listama, glasači će imati priliku birati kandidate koji su različitih političkih usmjerenja; od stranaka ljevice, centra i desnice ali i različitog polja djelovanja i sa manje ili više političkog iskustva. Konačnu listu kandidata saznat ćemo 23 augusta jer je trenutno u procesu predaje i ovjere kompenzacijskih listi a po okončanju ovih rokova i zaključenja svih uzbornih listi, očekuje nas mjesec izborne kampanje.

”Zvanično izborna kampanja počinje 7. septembra i traje do izborne šutnje,” objašnjava Maksida Pirić i zaključuje:”Rezultate izbora konačne i potvrđene se objavljuju u roku od 30 dana od dana izbora.”

A tada će biti poznata izborna volja glasača od koje zavisi i ko će ući u Skupštinu Tuzlanskog kantona i kreirati političku i društvenu stvarnost TK kroz zastupanje interesa i volje građana. Izborne liste obuhvataju veliki broj kandidata, a uobičajena opaska da se nema za koga glasati ne može biti održiva jer su izbori građanska dužnost svakog stanovnika BiH od kojih u konačnici zavisi i kakva nas sutrašnjica očekuje. Pa makar taj izbor bio i težak zbog složenog društvenog uređenja, ogromnog broja registrovanih političkih subjekata i koalicija a unutar njih i velikog broja kandidata… za sada na više od 300 stranica.

LTK-INFO.COM