Svježe vijesti:

GIKIL: Zašto smo tražili izuzeće profesora Abdela Đozića iz istražnjih radnji Tužilaštva?!


Iako smo u Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac sve svoje aktivnosti posljednjih dana fokusirali na užurbanu sanaciju nesreće, što je naša dužnost, obaveza i odgovornost, te formalne radnje poput traženja izuzeća iz istrage pojedinaca koji direktno narušavaju istu radili sporedno, nakon posljednjih navoda građanima smo dužni dati dgovore i na ova pitanja.

Izuzimanje iz istrage univerzitetskog profesora Abdela Đozića, u cilju zaštite interesa naše kompanije, urađeno je u momentu kada je postalo jasno da su politika i javna pojavljivanja postali važniji od naučno-istraživačkog rada.

Naime, u septembru 2017.godine sa Tehnološkim fakultetom Tuzla naša kompanija potpisala je Sporazum o saradnji u oblasti edukativnih, istraživačkih i naučnih djelatnosti. Sporazumom su definisani ciljevi i obaveze jedne i druge strane, kao i klauzula o povjerljivosti, a imenovane su i osobe odgovorne za njegovu realizaciju. Od strane Fakulteta, što možemo potvrditi i dokumentima, imenovan je dr.sc. Abdel Đozić, vanredni profesor, prodekan za naučno-istraživački rad.

Na zadovoljstvo svih uposlenih, rukovodstva, radnika, naših inženjera kao bivših studenata, te sadašnjih studenata Fakulteta, kao i profesora koji su prepoznali značaj saradnje, ubrzo su postali vidljivi i prvi rezultati. Kompanija je aktivno realizovala stručne posjete i praktičnu obuku studenata, predlagana su poboljšanja u cilju povezivanja teorije i prakse, a nakon nekoliko sastanaka definisano je čak 18 projekata koji su trebali biti realizovani u saradnji sa Tehnološkim fakultetom. Definisani opisi i ciljevi svakog pojedinačnog projekta sadržavali su ključne informacije i podatke koje su trebale poslužiti kao osnova za zajedničko iznalaženje rješenja na naučno-tehničkoj osnovi, te donijeti poboljšanja i benefite za sve zainteresovane strane.

To se nije dogodilo, podaci su ubrzo zloupotrijebljeni. Umjesto naučno-istraživačkog rada od profesora Đozića krenula je aktivna kampanja protiv naše kompanije, gdje je vrlo grubim izjavama, selektivnim objavama i snimcima objavljivanim putem određenih portala, Facebook profila i stranica donosio definicije, sudove i zaključke o različitim ekološkim problematikama. Uz pozivanja na proteste, hapšenja i zatvaranje fabrike, huškačkom politikom uz pomoć saradnika, profesor Đozić nanio je nepopravljivu štetu kompaniji od državnog i međunarodnog značaja, te narušio vidljivu stabilnost poslovanja i izgrađeno povjerenje sa stotinama naših kupaca, dobavljača i saradnika.

Zahtjev za izuzećem, a potom i Obavijest o ponovljenom nezakonitom postupanju Abdela Đozića, koje je GIKIL uputio Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, a nakon samoinicijativnog i samododijeljenog ekskluziviteta za objavu i dijeljenje fotografija sa mjesta nesreće koje je predmet istrage, te raskid Sporazuma s Fakultetom, bili su naša obaveza. Na naše dopise, o radu i postupanju člana svog tima, Tužilaštvo se do danas nije izjasnilo.

O ulozi profesora Đozića stoga neka zaključe drugi. Nama ona nije jasna. Univerzitetski je profesor u stalnom radnom odnosu i prodekan za naučno-istraživački rad, osnivač Udruženja “Aer Aqua Terra”, kandidat jedne od političkih stranaka za Predstavnički dom FBiH na predstojećim izborima, vještak Tužilaštva...

Na spomenute prijetnje koje se redovno i javno upućuju i našoj kompaniji, radnicima i rukovodstvu, ne možemo uticati, ali smo dužni pozvati na odgovornost svih uključenih strana. O našem radu najviše govore rezultati, rast, razvoj i proizvodnja. Najveći smo trenutno izvoznik na Kantonu, četvrti najveći u Bosni i Hercegovini. Stabilno poslovanje od kraja protekle godine bilo je nastavljeno i u ovoj godini. Urađeni su različiti projekti čija vrijednost iznosi 21 milion KM. Ima još puno toga da se uradi, ukoliko uskogrudni interesi ne presude drugačije i time prouzrokuju trajnu štetu.

Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac