Svježe vijesti:

GIKIL o nesnosnom smradu: Obili smo sav teren i evo ta smo zatekli!


Pozivajući se na upite građana, lokalni mediji navode da se u gradu Lukavcu i okolnim naseljima od jučer, tačnije od kasnijih popodnevnih sati, u zraku osjeti jak i neugodan miris. Mediji dalje navode da „nesnosan smrad“ najavljuje „novu katastrofu u Lukavcu“, dovodeći sve u vezu sa GIKIL-om i zaključujući da je riječ o benzenu.

S tim u vezi, obišli smo teren i sami, te provjerili sve izvještaje dežurnih inženjera, kao i izvještaje iz proizvodnih pogona, nakon čega građane želimo obavijestiti o sljedećem:

U toku posljednja 24 sata u kompaniji Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac nije bilo nikakvih tehnološko-proizvodnih problema. Svi proizvodni procesi odvijaju se neometano, u skladu sa ranije primijenjenom preventivnom mjerom smanjenja proizvodnih kapaciteta. S ciljem pružanja potpunih i tačnih informacija našim građanima, obišli smo i pogon sirovog benzola u GIKIL-u gdje smo zatekli redovnu radnu atmosferu, te „nesnosan smrad“ u Lukavcu ne možemo time objasniti.

Huso Jašarević, direktor fabrike Koksara, kojoj pomenuti pogon pripada, potvrdio nam je još jednom ispravnost tehnološke discipline u GIKIL-u, te isključio svaku trenutnu mogućnost curenja iz postrojenja.

„Sirovi benzol tokom maja i aprila 2018. godine bio je u kompletnom remontu, tokom kojeg su svi sklopovi pregledani, dihtovani, a stare cijevi su zamijenjene, te ugrađene nove prokromske cijevi, tako da iz našeg pogona trenutno nema nikakvih curenja“, pojasnio je Jašarević te dodao da će, u skladu sa već uvriježenom praksom, o svakom kvaru u GIKIL-u javnost biti blagovremena obaviještena.

Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac