Svježe vijesti:

5. REGIONALNA LIKOVNA KOLONIJA "Slovenci u Tuzli 2018"


Savez slovenačkih društava u BiH „Evropa Zdaj“ i Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla organiziraju 5.Regionalnu likovnu koloniju „Slovenci u Tuzli“ 2018.

U Kući plamena mira od ponedjeljka 20.08. do subote 25.08. 2018. godine održat će se 5. Regionalna likovna kolonija „Slovenci u Tuzli“ pod pokroviteljstvom Saveza slovenačkih društava u BiH „Evropa Zdaj“ i Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla.
U okviru svog djelovanja kolonija će okupiti 13 umjetnika iz regije i šire koji će u nesvakidašnjoj stvaralačkoj atmosferi razmijeniti iskustva, ostvariti kontakte i stvarati likovna djela.  5.Regionalna likovna kolonija „Slovenci u Tuzli“ počinje u ponedjeljak, a završava u subotu otvaranjem izložbe slika učesnika kolonije. U kulturnom programu učestvovat će Ženski zbor „Slovenčice“ iz Tuzle pod vodstvom dirigentice Lejle Mulaosmanović, na harmonici: Mirela Ibrahimović Mehanović.
Osnovni cilj organiziranja likovne kolonije u Tuzli je širenje kulturnog djelovanja i razmjena iskustava s umjetnicima iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i šire. 5.Regionalnom likovnom kolonijom nastojimo postaviti temelje za uspješan razvoj jedne manifestacije koja će prerasti u tradiciju i simbol značaja likovne umjetnosti u Tuzli, te učvrstiti stub suradnje između BiH i Republike Slovenije.
Sponzori ovogodišnje likovne kolonije su Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po Svetu, Grad Tuzla, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Hotel Tuzla.
Pozivamo medije i sve zainteresovane građane da dođu u Kuću plamena mira družiti se sa sudjelovateljima likovne kolonije, kako bi naučili nešto novo i razmijenili vlastita iskustva.
Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla djeluje već punu 22 godinu u Tuzli i svojim radom se afirmiralo u Bosni i Hercegovini i u Republici Sloveniji. Udruženje se aktivno uključuje u događaje na lokalnom nivou, te svojim djelovanjem kontinuirano doprinosi jačanju veza i međusobnog razumijevanja između Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine. U sklopu Udruženja, uz dopunsku nastavu slovenskog jezika i kulture, aktivno djeluje Ženski pjevački zbor „Slovenčice“ i likovna sekcija, kroz čiji aktivan rad se Udruženje afirmiralo na polju kulture u gradu i šire. Savez slovenačkih društava u Bosni i Hercegovini „Evropa Zdaj“ i Udruženje građana slovenačkog porijekla u Tuzli uspješno surađuju više puta godišnje na okupljanjima slovenskih zborova u Bosni i Hercegovini, taborenjima i druženjima učenika koji pohađaju nastavu slovenskog jezika diljem BiH, te je ovo izvrsna prilika da se razmjeri tih druženja još prošire.
Likovna sekcija Udruženja uspješno radi i stvara već dugi niz godina, što potvrđuju bojne izložbe u BiH i Sloveniji. Za 14 godina postojanja ogranizirano je 19 izložbi. Izlagali su svake godine najmanje jedanput u Tuzli, tri puta u Sarajevu te po jedanput u Prijedoru, Ljubljani i Velenju.
Učesnici likovne kolonije „Slovenci u Tuzli“ 2018:
Nada Pia Bajlo- Zadar
Marijana Gregl- Sremski Karlovci Srbija
Radmila Jeremić Ćurčin- Beograd Srbija
Ljiljana Čuček- Novo Mesto, Slovenija
Dragan Gačnik-Novo Mesto, Slovenija
Melada Huseinagić-Tuzla, BiH
Boža Jambrek- Šetjernej, Slovenija
Borka Jokić, Tuzla, BiH
Ivan Kosmos- Split, Hrvatska
Stanka Novković-Zagreb, Hrvatska
Zvonko Ostojić- Kakanj, BiH
Lidija Stehlik- Split, Hrvatska
Vlatko Zimmer, Tuzla

„KUĆA PLAMENA MIRA“ TUZLA, SUBOTA 25.08.2018. godine u 19:00 sati

Za više informacija možete nas kontaktirati na mail adrese: asja.kavgic@gmail.com i dragicatesic@yahoo.com . Kontakt telefon: Asja Kavgić 061/425 484 ili Dragica Tesić 061/146 718.


LTK-INFO.COM