Weather (state,county)

Svježe vijesti:

Videonadzor u Tuzli: Velika pomoć u rješavanju krivičnih djela


Gradski video nadzor u Tuzli je u funkciji od 2010. godine, kada je postavljeno 11 kamera, a danas nakon osam godina na najfrekventnijim lokacijama u gradu nalazi se više od 20 kamera. Sistem videonadzora javnih površina postavljen je s ciljem povećanja sigurnosti građana i imovine u gradu Tuzla. Da je ulaganje u ovaj sistem opravdano pokazuje i podatak da je samo prisustvo kamera u gradu dovelo do smanjenja incidenata, saobraćajnih nezgoda i vandalskih činova na lokacijama koje se snimaju.

„Mi smo sa MUP-om TK potpisali sporazum o saradnji gdje je specificiran način na koji se vrši pristup i pregledanje snimaka tih videonadzornih kamera kako bi se operativno djelovalo u suzbijanju incidenata i krivičnih djela na području grada Tuzla“, pojašnjava Tarik Arslanagić, rukovodilac Odjeljenja za saobraćaj i komunikaciju u JKP SIK Tuzla.

Same kamere su postavljene u pješačkoj gradskoj zoni i na najfrekventnijim saobraćajnicama tj. raskrsnicama, tako da se najčešće koriste u cilju otkrivanja saobraćajnih prekršaja, kao i prekršaja koji se događaju u pješačkoj zoni. Pored centra grada videonadzorom je pokriveno i šetalište Slane Banje, gradski park, Aleja mladosti, Panonska jezera, kao i svi prilazi pješačkoj zoni.

„U svakodnevnom radu naši uposlenici ukoliko prijemjete da se snimci videonadzornih kamera mogu iskoristiti za pronalaske uzročnika nekih krivičnih djela mi kontaktiramo MUP i dajemo im informacije koje su im potrebne za dalje operativno djelovanje. U ovih posljednjih osam godina smo imali jako veliki broj slučajeva gdje je policija uz pomoć snimaka nadzornih kamera uspjela da riješi svoje slučajeve“, pojašnjava Arslanagić.

Jedna kamera se nalazi i na objektu Pašagina vila. Riječ je o panoramskoj kameri kojom se pruža jedinstven pogled na Tuzlu. I u narednom periodu Saobraćaj i komunikacije Tuzla radit će na proširenju mreže video nadzora, shodno prilivu sredstava u budžetu, no do tada se trude unaprijediti i druge oblasti koje su odlika pametnog grada današnjice. U toku 2017. godine značajno je poboljšan bežični internet u užem gradskom jezgru.

„Znači brzinu smo povećali na nekih 50 puta, a kapacitet smo proširili tako da je šetalište Slana Banja, gradska ulica i park sada obuhvata bežični internet. Onaj ko želi da se konektuje na Tuzla wireles city mora da se loguje i onda može da ostvari normalnu komunikaciju“, kazao je Goran Jurak, direktor JP Saobraćaj i komunikacije Tuzla.

Od početka projekta cilj je da ovu uslugu može koristi što veći broj korisnika, a sve što trebate uraditi jeste da na vašem uređaju odaberete mrežu pod imenom „Tuzla Wireless City“ i stisnete connect. Nakon toga, već ste online i postajete vidljivi dio globalne mreže.

Izvor/foto: RTV Slon

LTK-INFO.COM