Weather (state,county)

Svježe vijesti:

Uručene donacije korisnicima projekta “Integrisana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH”


Dobitnicima donacija u okviru projekta “Socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH” danas su uručene vrijedne donacije u vidu motokultivatora sa pratećom opremom (jedan sa prikolicom a drugi sa frezom) i plastenika.

Naime, projekat realizuje nevladina organizacija World Vision u saradnji sa lokalnim zajednicama, Službom civilne zaštite, Organizacijom amputiraca UDAS i BHMAC-om.

Kako je naglasio gospodin Sveto Đurđević, uposlenik međunarodne organizacije World Vision, projektni službenik na projektu “Integrisana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH”, ovaj projekat se, pored općine Lukavac, provodi u sljedećim općinama: Doboj, Zvornik, Stanari, Čajniče, Velika Kladuša, Bihać, Bosanska Krupa, Konjic, Travnik i Donji Vakuf.

Ovaj projekat je finansiran od strane Evropske unije (90%) –  sa kojom je potpisan Ugovor o implementaciji ovog projekta i Općine Lukavac (10%).

Kako je istakao gospodin Sejfo Halimović, stručni saradnik u Službi civilne zaštite, sa područja općine Lukavac bilo je 20 aplikanata dok su 3 korisnika zadovoljila kriterije i ostvarila pravo na ove donacije. Ovom prilikom, gospodin Halimović se zahvalio World Vision-u. Dalje je dodao da se uporedo realizuje još jedan projekat za pomoć žrtvama od mina koji se provodi sa drugom humanitarnom organizacijom a koji se finansira od strane EU i u okviru kojeg će biti izabrano 6 korisnika.

“Ne propuštamo priliku da sa organizacijama i institucijama, pojedincima, međunarodnim organizacijama sarađujemo u bilo kom vidu, na bilo koji način ako to može pomoći građanima, u prvom redu naše općine, a naravno i BiH u cjelini. World vision je organizacija koja se pokazala i dokazala do sada i koja ima dobar kontinuitet u smislu podrške osobama koje su pretrpjele posljedice proteklog rata, koje su žrtve mina i to je nešto što mi ni u kom slučaju nismo mogli propustiti. Ovaj dio u kojem učestvuje općina je u odnosu na cijelu ovu priču tek jedan manji dio. Drago mi je da smo dio jedne ovako lijepe priče, ovako lijepog projekta. Nastaviti ćemo i dalje pratiti potrebe ove populacije i naravno sami ćemo nastojati kreirati neke naše programe”, izjavio je Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić.

Kako su istakli dobitnici donacija, osjećaju se vrlo sretno, naglasili su da će im ova donacija itekako koristiti i biti od pomoći, te su se ovom prilikom zahvalili World Vision-u, EU i Općini Lukavac, prilikom čega su poručili da svako treba da aplicira na ovakve i slične projekte.

Jedan od dobitnika donacije naglasio je: “Kada smo aplicirali, bilo nas je mnogo i nisam se nadao da ću uopće dobiti ovu donaciju. Kada sam ugledao da sam prvi na spisku, bio sam baš iznenađen.”


LTK-INFO.COM