Weather (state,county)

Svježe vijesti:

U kabinetu općinskog načelnika održan sastanak sa predstavnicima FCL iz Lukavca i grupacije FCC iz Austrije


Juče je u kabinetu Općinskog načelnika dr.sc. Edina Delića održan sastanak sa predstavnicima Fabrike cementa Lukavac i grupacije FCC iz Austrije.

Tema sastanka bio je potencijalni zajednički projekat koji bi išao ka rješavanju tri najveća komunalna problema na području općine Lukavac a to su, kako je naglasio Općinski načelnik: vodosnadbijevanje pitkom vodom, zbrinjavanje čvrstog otpada i pročišćavanje otpadnih voda.

„Otpad je u modernom svijetu biznis i razvijene zemlje čak uvoze otpad da ga procesuiraju i mi imamo mogućnost da zatvorimo jedan ciklus u kome bismo naš otpad tretirali i procesuirali na način da se iz njega iskoristi i izvuče sve što je upotrebljivo, što je ekonomski resurs, uključujući RDF, odnosno gorivo koje se proizvodi iz otpada. Tražimo modalitete da zajednički sa Fabrikom cementa eventualno uđemo u ovaj projekat. Time, osim što bismo iz otpada izvukli sve što je ekonomski iskoristivo, smanjili količine materijala koje odlažemo od 10 do 30% zapremine u zavisnosti od vrste otpada. Građani trebaju znati da su ovo tek inicijalni razgovori, da tek treba da pravimo tehničke analize, da ne treba očekivati neko čudo preko noći, ali ja vjerujem u gospodina Stjepana i njegove poduzetničke sposobnosti koje ima. Oni su do sada iskazali i odgovornost prema našoj lokalnoj zajednici i čvrsto vjerujem da će tako biti i dalje“, rekao je ovom prilikom načelnik Općine Lukavac dr.sc. Edin Delić.

LTK-INFO.COM