Weather (state,county)

Svježe vijesti:

OO SDA LUKAVAC - "NE ODLAGALIŠTIMA ŠLJAKE I PEPELA"!


Na našu adresu stigla je obavijest OO SDA Lukavac o aktuelnoj situaciji povodom odlagališta šljake na području općine Lukavac. Obavijest prenosimo u cijelosti:

Kako je u posljednje vrijeme dio medijskog prostora tiho posvećen aktuelnoj problematici u vezi sa odlagalištem šljake i pepela, naše građane smo dužni obavijestiti da se OO SDA Lukavac u potpunosti pridružuje kampanji:

"NE ODLAGALIŠTIMA ŠLJAKE I PEPELA"!

Poznato je da je kvalitet zraka, vode i tla u Lukavcu u posljednje vrijeme na izuzetno niskom nivou, a dodatno narušen i sa nekoliko posljednjih veoma teških ekoloških incidenata. "Porast broja oboljelih od malignih bolesti, sve kraća životna dob stanovnika s ovog područja kao i svakodnevna prekomjerna zagađenja zraka dovoljan su razlog da se o ovom problemu počne ozbiljno razgovarati, a stanovništvo zaštiti od daljnjeg uništavnja kako života tako i sredine u kojoj žive."

Ovakvim stanjem je značajno ugroženo zdravlje stanovnika naše općine, koji se sa razlogom boje i bore za svoju i budućnost novih generacija.

Planiranom lokacijom odlagališta, zagađenju bi dodatno bili izloženi i naši sugrađani iz naselja Gornji i Donji Bistarac.

Ukoliko bi daljim raspletom događaja došlo do odluke koja bi išla na štetu građana, ovom prilikom poručujemo da lukavačka SDA neće dopustiti izgradnju deponije u svom susjedstvu, jer smo svjesni posljedica koje ovakav projekat sa sobom nosi.

Ono što je osnovna obaveza i cilj svih političkih subjekata koji djeluju na području naše općine, je da svojim djelovanjem obezbijedi bolji kvalitet življenja za svoje građane, te ovom prilikom pozivamo sve lukavčane da udružimo snage, za naš Lukavac!

Press služba OO SDA Lukavac