Weather (state,county)

Svježe vijesti:

Kolegij gradonačelnika: Borićemo se svim silama protiv izmjena Prostornog plana TK!


Nacrtom izmjena i dopuna prostornog plana za područje TK oštećeno je 50% teritorije grada, a njegova primjena značila bi ekološku katastrofu i ugrozila zdravlje i kvalitet života građana, stav je Kolegija gradonačelnika Tuzle. Gradonačelnik Tuzle podjestio je da je Tuzla zbog eksploatacije solnihležišta u središtu grada pretrpjela nemjerljivu štetu. Grad je potonuo 17 metara, srušeno je 2700 stambenih jedinica, oko 67 000 metara kvadratnih privrednh objekata, 130 hiljada metara kvadratnih obrazovnih, kulturnih i zdravstvenih objekata, a zbog srušenih objekata iseljeno je oko 15000 stanovnika.

„Nema istražnog polja Rasovac Tušanj, to ne može biti!Njega nema u prostornom planu Grada Tuzla, nema ga ni u sadašnjem prostornom planu Kantona i otkud sad izmjena tog prostornog plana da se nametne da ga ima? Mi građani Tuzle nećemo dopustiti, ja neću dopsutiti, neće dopustiti nijedan vijećnik Gradskog vijeća da uopšte više se nama ikad vrati da ponovo neko nama prijeti da će eksploatisati ovdje ispod grada za sva vremena obustavljena je eksploatacija solnih ležišta ispod Tuzle“, izjavio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Izmjene prostornog plana za područje TK kose se, tvrde iz Gradske uprave i sa odlukom Federalnog inspekora da se šljaka i pepeo iz TE Tuzla odlažu u jame bivšeg rudnika. S druge strane, područje koje Vlada kantona namjerava pretvoriti u rudničko odlagalište, prostornim planom Grada Tuzla predviđeno je kao rekreativni park Ilinčica.

„Kada dodamo u podatke da je preko 20% terena pod klizištima i potencijalnim lokacijama klizišta vidite kakvu složenu situaciju imamo sa aspekta prostornog planiranja, provođenja strateških planova Grada Tuzle“, kazao je Miralem Mulać, šef Odjela za upravljanje rizicima i katastrofama u Službi civilne zaštite Grada Tuzla.

Sa aspekta prostornog uređenja izmjene prostornog plana kojima se povećava površina za eksploatisanje u potpunosti blokiraju prostorni, a samim tim i privredni razvoj kompletnog zapadnog dijela grada, odnosno 1/5 površine terena grada Tuzla. Osim toga, povećanjem granica eksploatacionog polja, onemogućava se nova gradnja i legalizacija postojećih nelegalno izgrađenih objekata koji bi, da nije tog proširenja, mogli biti obuhvaćeni postupkom legalizacije.

„U pitanju je dodatna devastacija, da dajemo viziju razvoja grada. Najveća devastacija je šljačište na površinskom kopu Šićki Brod koje je prostornim planom Grada Tuzla utvrđen kao rekreaciona zona“, izjavila je Indira Sofić, šefica Odjeljenja za izradu planske dokumentacije Grada Tuzla.

Iz Gradske uprave nadaju se da će njihovo protivljenje utjecati na odluku da se na ovaj način mijenja Prostorni plan za područje TK, no svjesni su da će, po okončanju Javne rasprave konačni sud donijeti Kantonalna skupština. Ukoliko i poslanici u Skupštini budu podržali ovu odluku, Grad Tuzla će se protiv nje boriti svim pravnim sredstvima, poručeno je.

Izvor/foto:RTV Slon

LTK-INFO.COM