Svježe vijesti:

‘Zavlače” ruku u džepove građana'; KO SDP Tuzla: ‘Pozivamo SDA i vladajuće partije da odgovore na brojna pitanja građana’


Kad god bi došao trenutak da polože račun svoje nesposobne vlasti, SDA bi građanima zatvarala oči, tako da napaćenom narodu ništa drugo ne preostaje nego da kaže “svi su isti”. Da je u pitanju samo obična floskula skuhana u kuhinji SDA, pokazao je nedavni slučaj “akcize”. Prošlo je šest mjeseci od usvajanja Zakona o akcizama, odnosno četiri mjeseca od stupanja na snagu izmjena Zakona o akcizama, mišljenja su u Kantonalnom odboru SDP-a Tuzla.

SDP-ovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

Zakon je podržan od strane vladajućih stranaka predvođenih SDA, a za posljedicu je imao direktno poskupljenje goriva u našoj zemlji, koje je u posljednjih četiri mjeseca povećano čak tri puta.

Prvo, najveće, poskupljenje dogodilo se 1. februara u iznosu od 20 do 25 feninga. Nedugo zatim, 16. aprila, uslijedilo je novo poskupljenje od 5 feninga. Treće poskupljenje je nastupilo 7. maja u iznosu od 5 do 10 feninga. Dakle, za samo tri mjeseca gorivo je poskupilo za nevjerovatnih 40 feninga, a da stvar bude gora, u najavi je novo poskupljenje za 5 feninga. Uzmemo li u obzir ozbiljna upozorenja relevantnih međunarodnih institucija da će cijena barela sirove nafte nastaviti blagi rast, za očekivati je novo poskupljenje usluga prevoza i prehrambenih proizvoda u našoj zemlji.

SDP kao partija koja se bori za prava obespravljenih, s pravom vladajućim postavlja pitanja: Kada ste dizali ruke za Zakon o akcizama, da li vam je pred očima bio poljoprivrednik koji prehranjuje porodicu, penzioner koji preživljava sa 326 KM, radnik koji robuje za minimalnu platu ?

Šta ste učinili da zaštitite narod od navedenog cjenovnog udara?

Odgovorite narodima ove napaćene zemlje, jer njima ste prvo oduzeli dostojanstvo, a sada im uzimate ono što su njihove čestite ruke teškom mukom zaradile. Od kada su u primjeni izmjene i dopune Zakona o akcizama i od kada se naplaćuje posebna putarina od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH, prikupljeno je više od 120 miliona konvertibilnih maraka namjenskih sredstava za izgradnju autoputeva, kao i za izgradnju i rekonstrukciju ostale putne infrastrukture u BiH.

Osim trotoara ispred Predsjedništva BiH, nismo vidjeli realizovan niti jedan putni projekat, osim povremenog “krpljenja” rupa na putu. Jedino pozitivno jesu kilometri autoputa i tunela koje je iza sebe ostavila Vlada predvođena SDP-om.

Sve navedeno je dovoljan pokazatelj da nismo svi isti.

Oni svakodnevno “zavlače” ruku u džepove građana, mi od viška bogatih želimo da pomažemo siromašnim. SDP se ne bavi politikanstvom,naprotiv, SDP radi na prezentaciji Plana 10 kojim su obuhvaćeni svi problemi našeg društva, za koje mi u SDP-u imamo rješenje.

Narodi BiH, progledajmo! Ne dozvolimo da i naredne četiri godine preživljavamo strahujući od njihovih nameta. Napravimo pokret ulijevo, gradimo i izgradimo državu jednakih, državu sposobnih, a ne podobnih, samo tako ćemo ukinuti klasne razlike koje su nam nametnute i koje su nas vratile u doba feudalizma, saopšteno je iz KO SDP Tuzla.

LTK-INFO.COM