Svježe vijesti:

ŠTRAJK U DOMU ZDRAVLJA LUKAVAC


Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona stupili su u štrajk u zdravstvenim ustanovama u kojima sudski nije zabranjen, zahtijevajući zaključenje kolektivnog ugovora kojim bi bili izjednačeni sa kolegama u drugim kantonima.

Za SodaLive.ba govorio je Irfan Malkić, dr.spec porodične medicine i predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologa Tuzlanskog kantona, podružnica Lukavac.

– Ovim štrajkom smo željeli da ukažemo na nepravedan i diskriminirajući odnos Vlade TK prema svojim doktorima, jer smizbačeni iz pregovaračkog procesa, a oduzeto nam je i legitimno pravo da pregovaramo i odlučujemo o svom statusu. Vlada TK je jedina Vlada u Federaciji koja nije potpisala kolektivni ugovor sa doktorima, a naš osnovni zahtjev je potpisivanje odvojenog kolektivnog ugovora za doktore u kojem će biti ragulisana prava i obaveze kao što je to urađeno u drugim kantonima.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona poručio je da ne pristaje na ucjene i zastrašivanja, te tvrdi da će 90 posto ljekara ovog kantona istrajati u ostvarenju svojih prava.

– Zakon vrijedi za sve kantone podjednako pa tako i za TK, a nećemo pristati ni na kakve ucjene i zastrašivanja od strane pojedinih direktora Zdravstvenih ustanova. Preko 90% ljekara ovog kantona želi i istrajaće u borbi za svoja prava, ni više ni manje nego što je to u ostatku Federacije! Ne želimo da se naša sudbina i zahtjevi vežu za bilo koje druge Sindikate. Izjavio je za naš portal Irfan Malkić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologa Tuzlanskog kantona, podružnica Lukavac.

Generalni štrajk je organizovan u 13 ustanova u TK (12 Domova zdravlja i OB Gračanica) uz polusatni štrajk podrške u dvije ustanove UKC Tuzla i Doma zdravlja Tuzla u kojima je štrajk zabranjen sudskim putem, odnosno rješenjem o privremenoj mjeri osiguranja.

Izvor/foto:SodaLive.ba

LTK-INFO.COM