Svježe vijesti:

Skupina koja je navodno izabrala Nehrudina Osmića za novog vršioca dužnosti direktora Komunalnog nije Nadzorni odbor, a sve odluke ovog tijela su pravno ništavne


Dana 13.06.2018. godine održan je u JKP Rad navodni sastanak „Nadzornog odbora koga je imenovalo Općinsko vijeće Lukavac“ ovog preduzeća na kome je navodno izabran privremeni vršioc dužnosti direktora Nehrudin Osmić.
Općina Lukavac podsjeća javnost da je u skladu sa zakonom već imenovan privremeni Nadzorni odbor i usvojen novi Statut, te da se isti moraju poštovati. Sjednicu su organizovale i provele osobe koje nisu izabrane u Nadzorni odbor, niti su dobile rješenje o izboru. Nadležni općinski organi provode dalji postupak po zakonu, a sve odluke i akta koje donosi ova „ad-hoc“ skupina nisu pravno valjane.
Ova lica drsko krše zakon, a svaka ovjera dokumenta i provođenje odluke bit će djelovanje protiv pravnog sistema. U cio postupak uključeni su organi Ministarstva unutrašnjih poslova.
Na sjednici Vijeća održanoj u ponedjeljak 11.06.2018. godine došlo je do prekida zbog toga što nisu ispunjeni zakonski i tehnički uslovi da se po poslovniku glasa o dokumentu koji nije blagovremeno dostavljen i nije se znalo da li je u formi „zaključka ili odluke“. Prijedloga odluke definitivno nije bilo, te Općinsko vijeće nije imalo o čemu niti glasati.
Nakon povlačenja tehničko-administrativnog osoblja u prostoriji je ostalo 16 vijećnika „nove većine“ koji smatraju da su nastavili sjednicu i donijeli dvije sporne odluke. Ove odluke nisu ušle u zapisnik, nisu sačinjene niti uručene niti stupile na snagu. Osim toga načelnik Općine je pokrenuo postupak preispitivanja, a tim činom su suspendovane sporne odluke od izvršenja.
Novoformirana radna tijela JKP Rad su već uspostavljena i rade po važećem statutu. Posjedovanje pečata i knjige protokola i spriječavanje nadležnih organa da se istim koriste je zloupotreba koja će imati svoj zakonski epilog.

Prenosimo i saopćenje preuzeto sa Facebook stranice JP "RAD" Lukavac:
Danas je u sali za sastanke našeg preduzeća održana konstituirajuća sjednica Nadzornog odbora imenovanog od strane Općinskog vijeća na posljednjoj sjednici.
Nakon konstituiranja sastava odbora sjednici se pristupilo upoznavanjem sa trenutnim stanjem i poslovanjem preduzeća, te je imenovan potpredsjednik Nadzornog odbora, kao i sekretar.
Zbog hitnosti, ali i novonastale situacije u JP Rad, Nadzorni odbor je zakazao i održavanje 2.Redovne sjednice koja je uslijedila nakon dvosatne pauze. Na Dnevnom redu druge sjednice jedna od tačaka bilo je i imenovanje v.d. direktora preduzeća na period od 6 mjeseci.
Jednoglasno je na period vršenja dužnosti imenovan Nehrudin Osmić, dipl.ing. rudarstva, koji će na ovoj poziciji ostati u narednih pola godine. U tom periodu Nadzorni odbor je dužan pripremiti materijale potrebne za raspisivanje Javnog konkursa za mjesto direktora.
Nadzorni odbor čine:
1. Damir Halilagić, dipl.ing rudarstva
2. Anel Osmanović, dipl pravnik
3. Dževad Aljukić, dipl.ing rudarstva
4. Asidin Ćosićkić, dip.ing tehnologije
5. Admir Osmanović, mr pedagogije i psihologije

LTK-INFO.COM