Svježe vijesti:

SBB: Hitna intervencija ili smjene Novalića i Vujanovića; SDP: SDA i SNSD odgovorni za divljanje cijena nafte; SDA: Negodovanje građana je opravdano; DF: Ni metra novog puta, ni Ikee!


Premijer Novalić mora sazvati hitnu sjednicu Vlade Federacije BiH i, zajedno sa svim ministrima, pa i resornim ministrom Vujanovićem, hitno zaustaviti monopolsko ponašanje vlasnika benzinskih pumpi, navode iz Saveza za bolju budućnost.

“Štete za građane su velike i nepotrebne, a privreda trpi ogromne posljedice. Primjera radi, vozila ‘Avaza’ svako veče pređu čak 10.500 kilometara da bi novina bila distribuirana na više od 4.000 prodajnih mjesta. Isto se odnosi i na proizvođače hljeba, mlijeka i mnogih drugih proizvoda. Ako Novalić i Vujanović to jednom naredbom Vlade FBiH ne mogu riješiti, trazit ćemo njihovu smjenu na prvoj narednoj sjednici Parlamenta Federacije BiH, koja je planirana za 19. i 20. juni”, navode iz SBB-a.

Neke od najvažnijih prometnica u BiH blokirali su u nedjelju građani svojim vozilima prosvjedujući tako zbog povećanja cijena goriva. Bile su blokirane saobraćajnice u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci i drugim gradovima. Nakon Tuzle, Banjaluke, Sarajeva, Jelaha i drugih gradova, autoprevoznici i učesnici u saobraćaju su jučer blokirali i magistralni put M 17. Zbog trećeg poskupljenja goriva u ovoj godini vozači su zaustavili automobile na jedan sat.

SDP: SDA i SNSD odgovorni za divljanje cijena nafte

ocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine daje punu podršku opravdanom protestu građana BiH zbog enormnog povećanja cijena goriva. Nažalost obistinjuje se sve ono o čemu je SDP govorio kada nas je akcizna koalicija SDA HDZ SNSD SBB i HDZ 1990. uvjeravala kako neće doći do povećanja cijena goriva i kako će u BiH doći IKEA, saopštio je SDP BiH.

U nastavku vam prenosimo u cijelosti saopštenje SDP-a BiH:

“Ne samo da je poskupljenje dramatično nego je i više od toga, a ni IKEA još ne pomišlja da dođe poslovati u BiH.

Istovremeno, novac od povećanih akciza koji se prikuplja od građana stoji potpuno neiskorišten na računima Uprave za indirektno oporezivanje i uopšte se ne koristi za izgradnju autoceste!?

Ovakav bezobrazluk vlasti je prešao svaku granicu.

U protekle četiri godine vlast je uspjela izgraditi trotoar ispred zgrade Predsjedništva BiH i ni metra autoceste, iako u ovom trenutku imaju najmanje milijardu KM sredstava koje ne koriste.

Još i veći bezobrazluk su saopštenja i izjave koje dolaze od SDA i SNSD i njihovih predstavnika koji sada pozivaju „vlast“ da reaguje!

Kada treba preuzeti odgovornost za katastrofalne odluke onda zaboravljaju da su oni vlast i to već decenijama i da su o ovome morali misliti prije nego su odlučili povećati akcize, bez ikakve mjere ili ideje kako spriječiti ovo što se dešava danas.

Podsjećamo SDA i SNSD da upravo njihovi kadrovi, zajedno sa HDZ i SBB, vode Vlade i sve druge institucije u BiH i da umjesto što se igraju traženja krivca za ono za šta su zajedno krivi, konačno poduzmu konkretne mjere za ublažavanje posljedica svojih loših odluka.

Ovakvu vlast nema smisla pozivati da konačno počne graditi autoceste, jer oni to niti znaju niti hoće. To će biti posao nove vlasti koju će voditi SDP i koja će nastaviti izgradnju tamo gdje smo stali 2014. godine.

SDA o povećanju cijena goriva: Negodovanje građana je opravdano

Za ukradene četiri godine akcizna koalicija će vrlo brzo građanima položiti račune”, saopšteno je iz SDP BiH.Iz Stranke demokratske akcije smatraju da postoje ozbiljne sumnje o zloupotrebama kako bi se cijene povećale u većem iznosu od nužnog. Povećanje akciza za 15 feninga i rast cijena nafte na svjetskom tržištu ne mogu biti opravdanje da se cijena goriva na benzinskim pumpama u BiH za kratko vrijeme poveća za skoro pola marke, stoga negodovanje građana smatramo opravdanim, poručili su iz Stranke demokratske akcije.

– Prateći stanje na tržištu, može se opravdano sumnjati i na zakonom zabranjeno kartelsko poslovanje distributera naftom, odnosno dogovoranje cijena i to zavisno od lokacije benzinske pumpe. Indikativno je i da se svaki rast cijena nafte na svjetskom tržištu koristi za nesrazmjerno povećavanje cijena na benzinskim pumpama, dok se u situacijama kada cijena na svjetkom tržištu pada, sistematično odgađa pojeftinjenje.

SDA ponovo traži od Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada da nadležni inspekcijski organi izvrše provjeru formiranja cijene nafte i naftnih derivata prije i nakon izmjena Zakona o akcizama u BiH i rasta cijena na svjetskom tržištu, jer postoje ozbiljne sumnje o zloupotrebama kako bi se cijene povećale u većem iznosu od nužnog.

Također, od resornog federalnog ministra Zlatana Vujanovića tražimo da što prije poduzme mjere koje mu stoje na raspolaganju, jer smatramo da su nastupili zakonski razlozi za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena i ograničenja visine maloprodajne marže distributera naftnih derivata, stoji saopćenju SDA.

DF: Ni metra novog puta, ni Ikee!

 Povodom protesta koji ovih dana organizuju građani širom Bosne i Hercegovine – nezadovoljni već četvrtim poskupljenjem cijena goriva, Demokratska fronta u saopćenju za javnost podsjeća na ne tako davnu borbu vladajućih da dođe do usvajanja akciza na gorivo.- Nismo baš toliko kratke pameti da se ne sjetimo koliko puta taj prijedlog nije prolazio zbog insistiranja opozicionih snaga u državnom parlamentu, a u cilju zaštite ionako nikakvog standarda građana – da bi, pod “pritiskom” (pogodite – čijim) vladajući usaglasili ovaj novi vid harača na građane, kažu iz DF-a.- Sjećate se i bajkovite priče zastupnice Dijane Zelenike o tome kako će nam sa novim cestama doći i Ikea! Upravo glas dotične gospođe bio je odlučujući da se usvoji Zakon o akcizama. Od tada, od februara mjeseca od istih tih akciza se nakupilo oko 120 miliona maraka, koje članovi Upravnog odbora za indirektno oporezivanje nisu u stanju ni raspodijeliti. Od tada pa do danas – ni metra novog puta, ni Ikee, a poskupljenja goriva stvaraju i tek će stvoriti novi lanac poskupljenja, na šta je svojevremeno upozoravala i Demokratska fronta, kažu iz ove stranke.
Traže od vladajućih da pod hitno pronađu rješenje i smanje cijene goriva a, kako navode, svi ozbiljni ekonomski stručnjaci tvrde da je to moguće učiniti u vrlo kratkom roku.- Vadiona o tome da “ne postoji politička volja” ovaj puta ne bi smjela upaliti. Građani svakim danom postaju svjesni svih prevara vladajućih, kojima su i ove pare, kao i nova kreditna zaduženja ove godine pitanje života i smrti, slobode ili zatvora. Izborna je godina! Da zaključimo: Ulice nisu blokirali građani već neodgovorne “narodne vođe” koje se sada, vrlo nevješto “posipaju pepelom” i krivca traže, opet, u nekoj vrsti zavjere! Bilo bi smiješno da nije nepodnošljivo, kažu na kraju saopćenja iz Demokratske fronte.

Izvor/foto:TIP.ba
LTK-INFO.COM