Svježe vijesti:

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST - NAJAVA PROTESTNOG OKUPLJANJA


Na adresu LTK-INFO.COM stiglo je saopštenje za javnost Strukovnog sindikata doktora mediciine i stomatologije TK. Saopštenje prenosimo u cijelosti:

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


PREDMET: NAJAVA PROTESTNOG OKUPLJANJA

Poštovani,

Strukovni sindikat doktora mediciine i stomatologije TK sa žaljenjem, svjesni sramotnog položaja u koji smo dovedeni, najavljuje mirno protestno okupljanje doktora iz TK, u subotu - 09.06.2018 na Trgu slobode u Tuzli sa početkom u 13:00h.

Protest se organizuje zbog diskriminirajućeg odnosa Vlade TK prema doktorima uposlenim u javnom zdravstvenom sektoru u TK.

Na skupu će nam se pridružiti i kolege iz cijele F BiH kako bi pružile podršku kolegama u jedinom kantonu u FBiH u kojem vlast ne vidi partnere u strukovnom sindikatu doktora i potrebu da riješi pitanje doktora.

Ovim putem želimo da pozovemo sve građane, sve kolege, studente medicine ali i sve one koji se brinu za budućnost ovih prostora, da stanu sa nama u borbi za zdravstvo, za dostojanstvo, za ostanak ljekara u BiH. Mi nismo i nećemo da budemo političari koji jedino ovdje mogu da vode svoju politiku. Mi smo stručnjaci koji svoju egzistenciju mogu obezbijediti bilo gdje- svojim ZNANJEM i RADOM!


INFORMACIJE O ŠTRAJKU :
Strukovni sindikat doktora stomatologije i mediciine TK, koji okuplja preko 90 % doktora u TK stupio je u štrajk 04.juna  2018, nakon nezainteresovanosti Vlade TK da se pitanje kolektivnog ugovora koji definiše uslove rada za doktore medicine i stomatologije pregovara sa Strukovnim sindikatom.

Da ovo nepoštivanje, nebriga i ignorisanje vlasti prema ljekarskoj struci, dokazuje i činjenica da je Vlada TK ustupila potpunu kontrolu nad uslovima kolektivnog ugovora za ljekare Nezavisnom sindikatu uposlenih u zdravstvu – koji okuplja manje od 10% doktora od ukupnog broja doktora u TK.


Opet ponavljamo - nemamo ništa protiv i podržavamo da svi uposleni u zdravstvu na području TK imaju najviša primanja u FbiH, da imaju svoj sindikat ispred kojeg će pregovarati o uslovima rada, ali sadašnji uslovi prema doktorima su nepošteni, neprimjereni i uvredljivi za svakog ljekara koji radi u ovom kantonu!


Naši stavovi kao sindikata doktora na području TK su jasni:

1. Ne pristajemo na ucjene i zastrašivanja!

2. 90% ljekara ovog kantona želi i istrajaće u borbi za svoja prava - ni više ni manje nego  što je to u ostatku Federacije!

3. Ne pristajemo da se naša sudbina i zahtjevi vežu za bilo koje druge Sindikate!

4. Nastavljamo Štrajk. tamo gdje nije sudski zabranjen. Tamo gdje jeste, svakodnevno imamo polusatni štrajk podrške sve dok Vlada ne shvati da doktori neće odustati i pored opstrukcija i ignorisanja.

5. Naši pacijenti su naša svetinja - svima koji su u potrebi, ljekarska pomoć će biti pružena!

Bez kompromisa!

Unaprijed hvala na objavama

Štrajkački odbor SSDMiS TK