Weather (state,county)

Svježe vijesti:

Izložba fotografija o povratku „Nijedna kuća k'o svoja“ u Lukavcu: MEĐU PROMOTORIMA OVOG DOKUMENTARNO-HISTORIJSKOG PROJEKTA BIĆE I NAČELNIK EDIN DELIĆ


Lukavac će narednih dana biti domaćin izuzetno važnom kulturnom i društvenom događaju - izložbi dokumentarnih fotografija o povratku, autora Zijada Nuhanovića, pod nazivom „Nijedna kuća ko svoja“.  Program otvaranja izložbe  je večeras (srijeda, 27. juni) u holu Centra za kulturu u Lukavcu,  u 18 sati.
 


Radi se o historijsko-dokumentarnom projektu koji bogatom foto-građom na najizvorniji i najvjerodostojniji način svjedoči o historijatu procesa povratka raseljenih osoba na području sjevero-istočne Bosne, u oba entiteta.

Poznato je da je povratak bio daleko najizraženiji na ovoj regiji, gdje ga je  predvodio poznati povratnički lider – rahm. Fadil Banjanović Bracika. Osim same po sebi - plemenite misije vraćanja ljudi svojim kućama, ovaj proces i pokret su predstavljali i predstavljaju  najkonkretniji doprinos istinskoj reintegraciji bosansko-hercegovačke države i društva.

Ova izložbena postavka obuhvata foto-svjedočanstava o svim fazama i mjestima povratka. Posebno treba napomenuti da je njome obuhvaćen i povratnički segment u općini Lukavac, što je važan preduslov za nastavak gradnje i obnove multietničkog ambijenta kojem su lukavačka općina i građani iskreno i transparentno posvećeni.

Pored same postavke stotinak kvalitetno uramljenih dokumentarnih fotografija A 3 formata, u programu otvaranja izložbe predviđen je i poetsko-recitalski sadržaj te izvođenje nekoliko muzičkih numera sa povratničko-zavičajnom tematikom.

Na otvaranju izložbe će kao jedan od promotora nastupiti i načelnik općine Lukavac Edin Delić, kao šire afirmisani pobornik povratka i istinske reintegracije BiH. 


L.T.K-INFO