Svježe vijesti:

Fahrudin Skopljak, Irfan Halilagić, Abdel Đozić, Emir Junuzović - SDA Lukavac u izbore kreće sa podmlađenim sastavom


Svaka izborna godina sa sobom nosi posebnu pažnju javnosti, a unutarstranačke “borbe” nerijetko su puno zanimljivije od samih izbora. U Lukavcu nakon referenduma, politička scena nimalo ne miruje, a trenutno je sva pažnja usmjerena na formiranje kandidatskih listi za predstojeće Opće izbore zakazane za oktobar 2018.godine.

Najzanimljivije je svakako u lukavačkoj SDA, gdje je proteklih mjesec dana bilo rezervisano za dostavljanje prijedloga kandidata od strane svih mjesnih organizacija ove stranke na opštini Lukavac. Stav OO SDA Lukavac, uz prethodni dogovor sa mjesnim organizacijama je da na kandidatskim listama za naredne izbore svoje mjesto nađe “nova generacija”, odnosno određen broj mladih ljudi u velikoj mjeri okupljen i organizovan kao Asocijacija mladih SDA Lukavac.

Dostavljanjem kandidatura takva promjena je očito naišla na odobravanje članstva, te je podršku “sa terena” u najvećoj mjeri dobio Fahrudin Skopljak (15 kandidatura), Irfan Halilagić (13 kandidatura), Abdel Đozić (11) i Emir Junuzović (8). Takvim su raspletom događaja i formirani prijedlozi upućeni kantonalnom odboru, a na listi za Federalni parlament su Đozić, Halilagić i Samira Begić, dok su kandidati za kantonalnu skupštinu Skopljak i Junuzović. Prema izvorima bliskim SDA, ovakav prijedlog je na sjednici Opštinskog odbora Lukavac podržan sa 35 glasova ZA i 2 suzdržana. U svrhu podmlađivanja stranke kandidaturu je odbio i predsjednik OO SDA Lukavac, dr Tarik Arapčić.

Nezvanično, kako tvrde pojedini izvori jedini i najveći protivnik podmlađivanja stranke je Ismet Osmanović, trenutno šef kluba zastupnika u Federalnom parlamentu, čije želje i zahtjevi ovakvim kreiranjem listi očito nisu ispunjeni. Ipak Ismet se, kako naš izvor tvrdi, pobrinuo da na sastanku kantonalnog odbora osigura većinu, te da se na taj način nađe na listi za Federalni parlament ili u krajnjem slučaju na kompenzacionoj listi. Takav rasplet događaja će u velikoj mjeri promijeniti i redoslijed kandidata, a nepoštovanje volje Opštinskog odbora i Mjesnih organizacija u velikoj je mjeri izazvalo i negodovanje članstva SDA.

Ovi potezi kantonalnog odbora i pojedinaca vođenih ličnim interesima u OO SDA Lukavac nisu naišli ni na odobravanje ostalih predloženih kandidata koji su najavili i povačenje svojih kandidatura, te bi se vrlo lako moglo desiti da Osmanović ostane sam na listi za Federalni nivo. Upitno je kakav će rezultat ostvariti SDA u Lukavcu na oktobarskim izborima, bez podmlađivanja i promjene smjera djelovanja.Izvor: SodaLive.ba
LTK-INFO.COM