Svježe vijesti:

Za stipendiranje učenika i studenata iz boračke populacije izdvojeno milion i 106 hiljada KM


Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona danas je organizovalo svečanost na kojoj su potpisani ugovori o dodjeli stipendija studentima koji su to pravo ostvarili za akademsku 2017/2018 godinu. Vlada TK ove godine za stipendiranje 889 studenata i 1053 učenika izdvojila je milion i 106 hiljada KM.

„Značaj projekta je veoma velik, prije svega iz finansijskih razloga. Mi nismo očekivali ovoliki broj prijava. Ali sada smo vidjeli kako su djeca boračke populacije uspješna, sve su to djeca koja imaju prosjek iznad tri ipo, tako da nam je to pokazatelj da smo im dužni  na neki način pomoći.“ kazao je Enes Gegić, ministar za boračka pitanja TK

Obzirom da je ove godine zaprimljen veći broj zahtjeva za boračke stipendije, te da su se  planirana sredstva za isplatu stipendija pokazala nedovoljna,  Vlada TK za stipendiranje učenika i studenata boračke populacije osigurala je dodatna sredstva, pa je umjesto prvobitno planiranih milion KM za ove namjene osigurano milion i 106 hiljada KM . Stipendije za učenike iznose 50 KM  mjesečno, odnosno za studente 80 KM na mjesečnom nivou.

„Vlada nastavlja kontinuirano provođenje aktivnosti kada je upitanju boračka populacija, i pomoć boračkoj populaciji sve ove godine. Ovo je na neki način pokušaj da se Vlada oduži boračkoj populaciji, odnosno učenicima i studentima koji dolaze iz ove populacije, da im odužimo  za sve ono što su dali za izgradnju BiH, dopronos u ratu. Mi se trudimo da im na neki način pomognemo, kroz ovaj program koji se provodi preko Ministarstva za boračka pitanja TK.“ ističe Jakub Suljkanović, premijer TK.

Jedna od dobitnica stipendije je Subhija Hrnjić koja već drugu godinu za redom dobija boračku stipendij.  Za Subhiju je ovo  zanačajan džeparac koji dobro dođe svim studentima.

„Ova stipendija je od velikog značaja, budući da je u našoj državi trenutno izuetno negativna situacija. Taj mjesečni džeparac dobro dođe studentima, od velikog je značaja.“ .navodi Subhija Hrnjić, studentica Tehnološkog fakulteta Tuzla

Učenici koji su ostvarili pravo na dodjelu boračke stipendije  za školsku 2017/2018 godinu njih 1053,  ugovore će potpisivati u općinskim Službama za boračko – invalidsku zaštitu. Potpisivanje ugovora počelo je danas a krajnji rok je 08. jun 2018. godine.
Izvor/foto:RTV Slon
LTK-INFO