Svježe vijesti:

STANJE NA OPĆINI LUKAVAC 06.05.2018. UZROKOVANO OBILNIM PADAVINAMA - FOTO / VIDEO


Stanje na općini Lukavac uzrokovano obilnim padavinama jutros 06.05.2018.godine je prilično kritično na pojedinim dijelovima općine. Načelnik općine Lukavac Dr. Edin Delić, skupa sa saradnicima i pripadnicima Civilne zaštite ove općine od jutros se nalazi na terenu u obilasku svih kritičnih područja.

Nevrijeme praćeno jakom kišom i gradom/ledom prouzročilo je rast vodostaja rijeka Turije i Spreče, kao i manjih rječica i potoka na općini Lukavac. Grad, koji je padao predhodna dva dana, prouzročio je određenu štetu na usjevima i voću.

Služba Civilne zaštite je izdala obavještenje o prirodnoj nesreći uzrokovanoj bujičnim poplavama, a kako nezvanično saznajemo, u Šikuljama je došlo do rušenja jednog mosta, u Dobošnici se pojavilo klizište, a kritično je i u Orahovici. Više informacija o stanju na našoj općini pokušat ćemo doznati u toku dana.

Donosimo stanje od jutros u MZ Turija koje prati Jakub Mahovkić

Stanje od jutros sa terena. rijeka Turija se ponovo izlila na nekoliko mjesta. Bitno je još uvjek nema ugroženih stambenih objekata ali na žalost ima određene štete na poljoprivrednim parcelama. Trenutno vodostaj u opadanju.
Juče:
Mi koji je poznajemo svjesni smo da je nikada ne smijemo podcijeniti. Nivo vode je u gornjem toku bio niži otprilike 70 cm u odnosu na 2014 g., nema neke štete osim zaostalog krša. Moj mostić je polozio ispit.
Kada cilj opravda sredstva, tzv zaseok Kišići. Mještani i pored izljevanja rijeke Turije sigurni. Problemi su prisutni u Karićima i uzvodno Orahovica. Načelnik je sa saradnicima od jutros na terenu. Uočavaju se uzroci i problemi i sigurno će biti rješavani u narednom periodu.

Nivo na brani jezera Modrac jutros u 6:00 sati iznosio je 199,14 metara nadmorske visine, dok je ispust 16,20 m3/s.

Dodajemo informaciju od prije 10 min:
Nagli porast Bukovice i Lukavčića u zadnjih sat vremena su povećali nivo rijeke Turije u donjem toku gdje se izlila iz korita.

Dvije kuće su djelom okružene vodom zbog porasta rijeke Turije u donjem toku koje je uzrokovalo izljevanje Bukovice i Lukavčića. Zahvaljujući novoizgrađenom mostu u zaseoku tzv. Kišići, ove kuće još uvjek nisu poplavljene.