Svježe vijesti:

Saopćenje za javnost - Stranka za Bosnu i Hercegovinu Općinski savjet Lukavac


Na našu e-mail adresu stiglo je saopćenje za javnost Stranka za Bosnu i Hercegovinu Općinski savjet Lukavac. Saopćenje prenosimo bez izmjena:

 Saopćenje za javnost

Općinski savjet SBiH Lukavac je na svojoj posljednjoj sjednici analizirao političku situaciju na području općine Lukavac sa akcentom na postupak sprovođenja opoziva načelnika općine Lukavac, dr. Edina Delića. Velikom većinom glasova članovi općinskog savjeta su se izjasnili da se opozivu kaže DA. Razlozi za donošenje ovakve odluke temelje se prije svega na nesređenom i gotovo haotičnom stanju u općini Lukavac. Načelnik općine na ovu funkciju izabran je kao građanski neutralna ličnost, doduše, potpomognuta određenim političkim subjektima, ali je nekoliko mjeseci nakon izbora postao članom jedne partije a uz to i njenim predsjednikom.

Od konstituirajuće sjednice OV Lukavac sa svojim saradnicima stvarao je okruženje paranoje i straha što se vidjelo i na prvoj redovnoj sjednici općinskog vijeća Lukavac održanoj krajem decembra 2016. godine. Izkontruisao je priču o dugu 1,7 miliona KM prema Vladi TK, zatim najavio blokadu računa općine. Medije je stavio pod svoju kontrolu kako bi proces autokratskog centralizma mogao sprovoditi u kontinuitetu. Poseban pečat stavljen je kroz organizaciju pokušaja zavođenja 5-januarske diktature, na skupu održanom u velikoj sali hotela Lukavac. Informaciju o genezi nastanka duga od 1,7 miliona KM nikada nije prezentovao građanima općine Lukavac. Sa svojim saradnicima političku konkurenciju nazivao je pogrdnim i morbidnim imenima, što svakako ne može biti milje prvog čovjeka jedne općine. Zapošljavanje u općini sveo je na audistično-satirično izrugivanje kandidatima koji nisu njegove političke boje. Pokušao je preko svojih doušnika i poslušnika otpustiti 27 zaposlenika u JZU Dom zdravlja Lukavac. Svaki vijećnik koji nije slijepo odan politici Edina Delića potencijalna je meta za pokretanje krivičnih prijava i medijske satanizacije. Posebno poglavnje u radu gospodina načelnika jesu kapitalne investicije za koje on robe i materijale nabavlja kod njemu bliskih firmi. Distribuciju nabavljenih materijala obavlja kroz ruke njemu pouzdanih građana zaobilazeći legalno izabrane organe u većini mjesnih zajednica na području općine Lukavac.

On ima specijalne metode za podjelu para udruženjima građana, te se nastoji javnosti predstaviti kao mecena za svaku nabavljenu: loptu, trenerku, muzički instrument ili elemente građevinskih materijala, uz obavezno medijsko prezentovanje. Glavni adut lukavačkog načelnika kod dolaska na vlast bila je nova vizija ekološke politike. Na ovom polju uz podršku svog nevladinog sektora ništa nije uradio. Jednostavno on i njegovi forumaši i dalje prosipaju demagogiju baveći se panel diskusijama, okruglim stolovima, obećavajući  građanima sigurnu i pitku vodu i čist zrak kako bi svi zajedno prodisali.  Posebna priča jeste budžet. Od svog postojanja općina Lukavac nije doživjela veću blamažu od ove koju aktuelni načelnik provodi perfidno koristeći se brutalnim metodama. Već je svima postalo jasno da je to osoba koja voli da raspolaže kompletnim budžetskim arsenalom, te da isti kašičicom dodjeljuje samo sluganski podobnim korisnicima budžetskih sredstava. Potvrda za sve ovo leži u činjenici da je sam proglasio budžet za 2017. kao i budžet za 2018. godinu. Općinski načelnik ne poštuje Statut općine Lukavac, a naročito ne Zakon o principima lokalne samouprave FBiH. Općinskom vijeću Lukavac za više od godinu i pol dana nije ponudio niti jedan ekonomski, razvojni ili investicioni program. On svoj program još nigdje zvanično nije objavio. Općinskom vijeću sasvim sigurno. Možda njegov program usvajaju neki članovi njegove lože. Međutim, moraju konačno shvatiti da se politika općine Lukavac mora provoditi u skladu sa odlukama općinskog vijeća Lukavac. Prethodne rečenice su samo kratki izvodi iz nekih nekonstruktivnih i nedemokratskih postupaka načelnika općine Lukavac.
Općinski savjet zbog toga poziva građanke i građane općine Lukavac da u nedjelju 13. maja kažu DA, te time glasaju za slobodnu i demokratsku općinu Lukavac i otvoreno se suprotstave tiraniji i meritokratiji Edina Delića. Glasajmo za slobodu svih naroda i građana općine Lukavac. Kažimo DA, zaokružimo DA, jer je to jedini put da se zaustavi samovolja nezasitih pojedinaca.


            Predsjednik OO SBiH Lukavac
  dr. Dževdet Osmanbegović