Svježe vijesti:

Prvi ispit za ‘ljevicu’ u TK je referendum o opozivu načelnika Lukavca; Vijećnik SDP-a u OV Lukavac Jakub Mahovkić: ‘Građani su uz načelnika Edina Delića’


Kantonalni odbor SDP-a Tuzla u utorak je u Tuzli održao konferenciju za novinare na kojoj je najavio održavanje Centralnog skupa podrške u Lukavcu načelniku Edinu Deliću, kao i prezentaciju Izbornog programa SDP BiH  ‘PLAN 10’ u Tuzli.

U Lukavcu je u srijedu, 9.maja, u 19 sati zakazan Centralni skup podrške načelniku Općine Lukavac Edinu Deliću pod sloganom ‘zaokruži NE’.˝Prvi dan nakon izbora većina u Općinskom vijeću Lukavac je donijela odluku o opozivu načelnika Delića. Samo su čekali pogodan momenat kada da to urade. Oni su to uradili sada kako bi učvrstili tlo pod svojim nogama. Radi se u grupi pojedinaca koji žele zadržati svoje pozicije u strankama. Mislim da neće uspjeti u tome jer nemaju podršku građana Lukavaca. Siguran sam da će i nakon 13. maja Delić ostati na poziciji načelnika˝,kazao je vijećnik SDP-a u Općinskom vijeću Lukavac Jakub Mahovkić.

Podsjećamo, svi građani s područja Lukavca, koji imaju pravo glasa, odgovarat će na referendumu 13.maja na pitanje: ‘Da li ste za opoziv načelnika Općine Lukavac Edina Delića?’. Načelnik neće biti opozvan ukoliko za ‘NE’ glasa više od 50 posto onih koji izađu na referendum.

‘Politička trgovina i interesi’

Prema riječima Mahovkića, rasipa se većina u Općinskom vijeću Lukavac koja je donijela odluku o opozivu načelnika. ˝Onog momenta kada su donijeli odluku imali su 18 vijećnika, danas imaju 16. Napustio ih je predsjednik i član komsije za opoziv načelnika kojeg su oni imenovali. Radi se o mladim kadrovima i drago mi je da su oni spoznali koja je namjera većine u Općinskom vijeću Lukavac koju predvodi stranka SDA˝, istakao je Mahović i dodao: ˝Među tih 16 vijećnika nalazi se vijećnik čija je supruga zaposlena da bi on digao ruku za opoziv načelnika. Drugi vijećnik, da bi digao ruku protiv načelnika Delića je prije par mjeseci penzionisan i dat mu je ugovor o djelu za rad u Domu zdravlja Lukavac. Treći vijećnik, ima ogromna dugovanja za režije prema javnim ustanovama i oni mu ih opraštaju samo da bi digao ruku protiv nečalnika. Oni su na sve spremni samo da bi došli do svog cilja˝.

Na pitanje novinara, šta je načelnik Delić do sada uradio za građane Lukavca, kako bi mu oni na referendumu ukazali povjerenje i  rekli ‘NE’ opozivu, Mahović je odgovorio: ˝Navest ću samo neke od projekata…. Tu su četiri izgrađena mosta, pružni prelaz, sanirano nekoliko putnik pravaca, domova kulture  i škola. Ako uzmemo u obzir da je za ovih 15 mjeseci dva puta po tri mjeseca bio blokiran budžet Općine Lukavac, načelnik je imao na raspolaganju sredstva u normalnom funkcionisanju samo 9 mjeseci.Ako to pomnožimo sa četiri godie, mi onda ne bi imali potrebu obnavljati ni jednu školu, dom kulture ili ustanovu. Trebalo bi mi mnogo vremena da nabrojim šta je sve načelnik Delić realizovao za ovaj kratak period˝.

‘Građani Lukavca su uz načelnika Delića’

Na pitanje da li se u SDP-u boje političkog inžinjeringa na  referendumu, vijećnik SDP-a  je odgovorio:˝Ne, mi se toga ne bojimo jer su uz nas građani koji imaju hrabrost. To je pokazao i prvi skup za načelnika Deliću gdje je bilo oko 8.000 građana. Na skupu 9.maja očekujemo preko 10.000 građana. Prošlo je vrijeme kada su ovi iz SDA mogli manipulisati izbornim rezultatima. To im nećemo dopustiti. Volja građana Lukavaca će se morati poštovati˝.

˝Načelnik Delić ima i podršku članova stranaka čiji su vijećnici zatražili  njegov opoziv. Članovi Stranke za BiH, LDS-a, zajedno sa nama iz SDP-a rade i daju podršku načelniku Deliću. Također, istakao bih da nam daju podršku iz stranaka DF i SBB. Od prvog dana smo zajedno˝, zaključio je vijećnik SDP-a u Općinskom vijeću Lukavac Jakub Mahovkić.

Prezentacija Izbornog programa SDP BiH ‘Plan 10’ u Tuzli

U organizaciji Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla u četvrtak, 10. maja, u Narodnom pozorištu u Tuzli sa početkom u 19 sati bit će održana prezentacija Izbornog programa SDP BiH  ‘PLAN 10’. ¨SDP BiH je izradio izborni program koji nosi naziv ‘PLAN 10’. Na skupu u Tuzli će govoriti predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjendnik kantonalnog i gradskog odbora SDP-a, kao i predstavnici SDP-a na federalnom i kantonalnom nivou˝, kazao je predsjednik Kluba poslanika SDPBiH u Skupštini TK Dževad Hadžić.

Kako je istaknuto, SDP BiH je izradom ‘Plana za 10’ kreirao jednu sasvim novu političku paradigmu u Bosni i Hercegovini. Kako su naveli, žele svoj fokus u potpunosti staviti na konkretna životna pitanja građana u cijeloj BiH.  Iz SDP-a navode kako je ovo prvi put da je neka politička stranka u BiH direktno uključila građane u izradu svog izbornog programa.


Izvor/foto: TIP.ba
LTK-INFO.COM