Svježe vijesti:

PETA - PA SREĆA? - P.S . Hvala općinskom odjelu za kulturu i načelniku Edinu Deliću što su me uvjerili da još ima poštenja.Čudni znaju biti ljudski putevi. Neki se rode i budu pisci, a i ptice na grani znaju da obično ih baš ne prati život ravan dostojanstvu. Upravo zbog tih vjerodostojnih činjenica možda se i rađaju. Obično ih njedre teška vremena ( mada svi tvrdnje su da su svačija takva ). Danas, kad kultura je na niskoj razini, je li baš svakog pisca takav isti put? Ne smijemo baš reći, nit potvrditi, ali zasigurno je da i polje književnosti osvaja politika. I sam takav i na osnovu zadnjih godina iskustva bio sam tog ubjeđenja, na svojoj koži sam osjetio što znači biti blizu vatre i uz vladajuću strukturu. Više nije važno nit kako pišeš i kvalitet li postoji. Godinama trčajući u susret odgovornim ljudima vladajuće strukture u tom polju i pokušavajući da izborim neku donaciju za svoja djela, uvijek bi ostajao praznih ruku, uvijek bi mi politika mahnula rukom i rekla kako nisam ja taj preodređen za donaciju. Iako i dalje tvrdnje sam da nisam " ničiji politički igrač", jer pjesnikov zadatak na planeti je da širi ljubav, a ne mržnju, uvijek je stajala kao neki zid, prepreka ka ostvarenju nekih svojih snova.
No, opet ni to me nije pokolebalo, nit ubilo nadu, uvijek su tu neki istina još mali zračci nad ovim nebom.
Nakon objavljene četiri zbirke poezije samofinansiranjem, to nešto što sada treperi nad općinom Lukavac dalo mi je snagu i vjeru u bolju sadašnjost i budućnost. Iz tih treptaja ponovo se probudila nada. Na općinski konkurs za vanredne projekte i pomoć u polju kulture otišla je i moja kandidatura, preko udruženja " Gajret", a s projektom " Kad djeca vole" (poezija za djecu). Naviknut na višegodišnja odbijanja zbog mog raskoraka s politikom, nisam predavao neki veliki značaj (četiri ili pet puta je isto kad te odbiju). No, opet sam u sebi govorio: Vrijedi pokušati. Nakon razmatranja svih aplikacija na konkurs i par dana, stigao mi je odgovor da sam dobio novčanu pomoć ( simbolična i nedovoljna za cijeli projekat, ali zasigurno je opet će biti pokretač i glavna osovina za rađanje još jednog mog djela).
Ne možete zamisliti koliko sam bio sretan. Eh, sad vi zasigurno mislite a tko ne bi bio sretan kad se dobije novac? Istina, i to je tačno, ali ovdje nešto drugo ima veću važnost, a to je da je možda po prvi put isplivalo poštenje i regularnost komisije, te čovjeku nada da neko sutra bolje vrijeme dolazi na općini Lukavac.

P.S . Hvala općinskom odjelu za kulturu i načelniku Edinu Deliću što su me uvjerili da još ima poštenja.

Vaš pisac - Admir DžibrićLTK-INFO.COM