Svježe vijesti:

NA RUBU - MJEŠTANI DONJEG CRVENOG BRDA PRINUĐENI NA ŽIVOT U ŠATORIMA (FOTO / VIDEO)


Životnoj priči mještana Donjeg Crvenog Brda, koji žive na rubu Površinskog kopa u Šikuljama općina Lukavac, nema kraja. 

Posjetili smo ovaj dio naselja i iskreno, nismo mogli vjerovati svojim očima. Jedan bračni par koji smo pozdravili, sjedio je na trijemu ispred svoje kuće svega 20 - 25 metara od provalije duboke petnestak metara.

U posjeti smo bili kod Nermina Huseinovića. Po njegovim riječima Nermin je trebao biti eksproprisan još 2012. godine, skupa sa komšijama čije kuće su bile eksproprisane tada, mada nisu imale građevinsku dozvolu. Nakon što je od Općine Lukavac dobio rješenje o eksproprijaciji, rudnik je uložio žalbu i od tada kreću njegovi problemi.

Nakon niza protesta i sastanaka sa upravom rudnika, ponuđen mu je alternativni smještaj, te da će mu biti isplaćeno zemljište, voćke i sve što nije sporno, a izmjenom zakona da će mu biti eksproprisana i kuća. Međutim rješenje je napravljeno tako da je u sklopu ostalog eksproprisana i kuća, što po Nerminovim riječima nije tačno, Ovo rješenje je postalo pravosnažno, a Nerminove žalbe i tužba na rješenje su odbijene zbog građevinske dozvole. Trenutno je u toku revizija presude na Vrhovnom sudu F BiH.

Nermin i njegova porodica više nisu u mogućnosti plaćati stanarinu, a pravo na nužni smještaj im je već odavno ukinuto. Obzirom da je Civilna zaštita općine Lukavac, zbog ugroženosti života stanovanjem u ovim kućama formirala šatorsko naselje u blizini, Nermin smatra kako je primoran doseliti se u šator, skupa sa porodicom.

Zakonom iz 2016. godine, kojim je uređeno da pravo na eksproprijaciju imaju i stambeni objekti koji nemaju građevinsku dozvolu, Nermin smatra kako je oštećen i prevaren, te kako ostvaruje pravo na naplatu. U neoficijalnom razgovoru, iznio je i iznos kojim bi bio zadovoljan i koji bi u mnogome riješio njegove životne i stambene probleme. Po mom skromnom mišljenju, radi se o realnom zahtjevu i nadam se kako će Vrhovni sud F BiH imati sluha za Nermina i njegovu porodicu, kako bi se izbjeglo njegovo stanovanje u šatoru.

Postavlja se pitanje, da li bi ista sudbina zadesila nekog od funkcionera Rudnika "Kreka" da je na Nerminovom mjestu, ili se čak neko okoristio o ovaj slučaj, dovodeći u pitanje egzistenciju ove, ali i drugih porodica.

Nerminova borba za pravdu se nastavlja, a ovo je samo još jedan od načina, njegove javne borbe za jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na krov nad glavom. Nadamo se kako će i drugi prenijeti i podijeliti Nerminovu priču, kako bi pritiskom šire javnosti PRAVDA ipak bila zadovoljena i pobijedila.