Svježe vijesti:

Denis Bećirović kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH: Članovi OO SDP Lukavac sa predsjednikom Delićem, prisustvovali konvenciji


Denis Bećirović bit će kandidat Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine za člana Predsjedništva BiH, potvrđeno je u nedjelju na Konvenciji SDP-a u Sarajevu.Bećirović je dobio 26.787 glasova članova SDP-a, odnosno 92,7 posto onih koji su prethodna tri dana na referendumu odlučivali o kandidatu.

Rezultate je predstavio predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH i predsjednik referendumske komisije Saša Magazinović koji je kazao da je održavanju Konvencije prethodio unutarpartijski referendum SDP-a BiH o izboru kandidata za člana Predsjedništva BiH, koji se održavao od 24. do 26. maja na više od 100 biračkih mjesta.

Dodao je da je pravo glasa imalo je 42.785 članica i članova te partije, a da ih je glasalo 29.126 ili 68 posto.– SDP je prva stranka koja je uvela princip direktne demokratije. Odavde krećemo u pobjedu, jer SDP podiže standarde – poručio je Magazinović, te istakao da ove godine SDP slavi 109. rođendan

Bećirović je zahvalio na ukazanom povjerenju članova partije te istakao da danas odlučno i s ponosom prihvata kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.– Danas uime obespravljenih počinjemo naš zajednički put prema pobjedi. To mora biti pobjeda države BiH pod zastavom BiH, jer mi nemamo rezervnu domovinu ni zastavu – naglasio je.

Bećirović poručuje da je bolje izgubiti izbore govoreći istinu, a ne pobijediti šireći laži. Smatra da je politika veoma ozbiljna djelatnost te da BiH treba ljude koji će je voditi pametno i odlučno. Vrijeme je, dodao je on, da se spoji mudrost i hrabrost i samo tako BiH može naprijed.– Kandidaturu sam prihvatio zbog odgovornosti za našu zemlji i našu djecu i zbog ljudi koji vjeruju u ideje i vrijednosti koje predstavljam – potcrtao je Bećirović.

Svjestan je da slijede, kako je naveo, politički udari i da će prešutjeti napade na njega, ali ne i na državu BiH.– Niko u mom prisustvu neće moći vrijeđati i ponižavati BiH. Ne želim vladati već služiti svima vama i svojoj BiH koja je jedini garant našeg opstanka. Ovo je zemlja za koju se vrijedi boriti – zaključio je kandidat SDP-a za člana Predsjednika BiH Denis Bećirović.

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović rođen je 1975. godine u Tuzli. Sa suprugom Mirelom ima sina Danisa i kćerku Enu-Miu. Diplomirao je 1998. na Filozofskom fakultetu u Tuzli a doktorirao 2010. u Sarajevu. Ušao je u SDP 1993. godine i obavljao je nekoliko funkcija unutar stranke.Prije političkog angažmana, Bećirović je bio nastavnik historije u osnovnoj školi u Tuzli, a od 1998. do 2002. radi u Srednjoj ekonomskoj školi u ovom gradu. Docent je na Filozofskom fakultetu u Tuzli od 2010.

U organima vlasti je od 1998., kada je izabran za poslanika u Parlamentu Federacije BiH. Dvije godine poslije ulazi u Skupštinu Tuzlanskog kantona i federalni Dom naroda.Na Općim izborima 2002. godine ponovo je izabran za poslanika u Skupštini, a četiri godine kasnije ulazi u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Mandat će obnoviti i 2010. godine.Na izborima 2014. godine osvojio je treći uzastopni mandat u Državnom parlamentu.

Konvenciji u Sarajevu prisustvovali su i članovi OO SDP Lukavac, predvođeni predsjednikom dr.sci. Edinom Delićem. Pogledajte fotografije:LTK-INFO