Svježe vijesti:

Čaršija koja ima dušu: Više od 150 postača iftarilo u Puračiću, među njima pop i svećenik


Cilj ovakvih druženja jeste međusobno povezivanje, te jačanje prijateljskih, komšijskih i rodbinskih veza. Na ovaj jedinstveni skup svi su dobro došli, pa se tako u nedjelju uvečer na ovom iftaru okupilo više od 150 ljudi, među kojima je bilo dosta mladih.

- Naša ideja od samog početka je zapravo da mi iftare iz vlastitih kuća iznesemo na čaršiju i podijelimo sa gostima i našim prijateljima. Na taj način se više družimo, razgovaramo i razmjenjujemo ideje. Poslužilo nas je i lijepo vrijeme tako da smo svi skupa zadovoljni - kazao je za Tuzlarije Hazim Osmanović, predsjednik KUD-a "Puračić".

Zanimljivo je da svake godine ovom iftartu prisustvuju i pripadnici drugih konfesija što pokazuje suživot, toleranciju i jedan čaršijski duh Puračića, po kojem su stanovnici ovog mjesta nadaleko poznati. Tako su na platou Čaršijske džamije prisustvovali župnik Andrija Župarić iz župe Svetog Ante Padovanskog iz Lukavca, Jelenko Lazić, pravoslavni sveštenik u Puračiću, Mervan Mrahorović, imam Čaršijske džamije u Puračiću, zatim Rajko Ćosić, predsjednik Mjesne zajednice Krtova sa Ozrena, kao i članovi Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" iz Lukavca. Među gostima je bio i ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

- Prisustvo komšija i prijatelja, kao i vjerskih službenika sve tri konfesije potvrdilo je čaršijski duh suživota i tolerancije na ovim prostorima. Puračić je još jednom dokazao da je čaršija koja ima dušu. Uz uloženi trud i angažman članova KUD-a Puračić zahvaljujemo se i našim donatorima uz pomoć kojih je obezbijeđen dio hrane i osvježenje za sve postače i goste - dodao je Osmanović za Tuzlarije.

Lijepoj ramazanskoj atmosferi doprinjeli su i članovi folklorne sekcije koji su izveli kulturno-zabavni program. Posebnu pohvalu treba uputiti domaćicama iz Puračića koje su pripremile bogatu trpezu na kojoj su se našla tradicionalna bosanska slana i slatka jela. A sve to bilo je i više nego ukusno.


LTK-INFO