Svježe vijesti:

ADMIR M - BLIŽI SE RAMAZNAN - MJESEC POSTA, BLAGOSTANJA, SMIRENOSTI, PONIZNOSTI I DUŠEVNE UZDIGNUTOSTI


- Bliži se ramazan. Mjesec blagostanja, smirenosti, poniznosti ali i duševne uzdignutosti. Jednom riječju mubarek dani.

- Jedan sam od onih koji se i ne pridržavaju svega onoga što je propisano nama kao muslimanima, ali hvala "Allahu" vaga je kod njega, pa će on suditi, nama i o nama, ko smo, šta smo i što smo bili i učinili na ovom našem prolaznom dunjaluku.

- Možda i nisam kompetentna osoba, da pišem na ovu temu, ali ipak ako se osvrnemo, svi ćemo iza sebe vidjeti i dobra ali i loša djela.

-Stoga ću najavu najznačajnijeg mjeseca u godini kod muslimana, opisati onako kako ga lično vidim, prožeto riječima mojih prijatelja, istinskih vijernika.

- Velika je to žrtva, mnogi od nas se ne usude ni pomisliti, a kamoli pokušati postiti ramazan. Branimo se kojekakvim izgovorima, ali...

-Ustajanjem na sehur i priprema za post, sa zadnjom kapljicom vode kada zanijetite, u vama se budi tolika volja, vanljudska snaga, istinski moral i htjenje da uspijete. Ne samo u postu toga dana, negu u životu, u radu, u pobjedi i ukazanoj prilici. Čin posta uzdiže principijalne i moralne vrijednosti svakog čovjeka, postača.

- Zatim nastupa blagostanje, period posta, gdje se tokom dana, kroz namaz, nekoliko puta obraćamo dragome "ALLAHU", da nam da volju i snagu kako bi istrajali u svom nijetu.

- Pred iftar, kad prođete čaršijom, obuzme vas specifičan miris ramazana. Bili postač ili ne kroz nosnice vam struji miris ramazanskih lepina, koje iako su iste, nikad nemaju takav miris, kao odabranih dana.

-Na poslijetku stiže radost. U mometima iščekivanja da se "svjetla popale" i "EZANI" zauče, obuzme vas neki mir, neki neopisiv spokoj i radost. Trenutak koji se riječima ne može opisati, moguće je samo doživjeti.

- Stoga koristim priliku najaviti početak ramazana u akšam, a prvi dan posta 16.maja 2018. godine ili 1. ramazana 1439 godine po hidžri.

-Postačima ću poželjeti dobro zdravlje i snagu da ispune svoju dužnost, a onima koji to nisu, da postačima pomognu i olakšaju u njihovoj želji i nakani.

Ramazan Šerif Mubarek Olsun.

A. Memić    LTK - INFO