Svježe vijesti:

Strava u Hrvatskoj: Dvojica hirurga godinama silovala mladu doktoricu


Dvojica doktora Kliničkog bolničkog centra Rijeka optužena su na Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci za prisilne spolne odnose ostvarene zloupotrebom položaja i spolne odnose bez pristanka, odnosno silovanja od 2011. do 2016. tadašnje zaposlenice tog KBC-a, izvijestilo je Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Rijeci, ne navodeći identitet optuženih te o kojoj je ustanovi riječ.

U saopćenju se navodi da je ODO u Rijeci, nakon provedenog istraživanja, optužilo 48-godišnjaka za spolni odnos zloupotrebom položaja, na ljeto 2011. kao neposredno nadređene osobe nad tadašnjom zaposlenicom ustanove, protivno njenoj volji. 65-godišnjak iz te ustanove je optužen za tri kažnjiva djela prisilnog spolnog odnosa ostvarenih zloupotrebom položaja i još četiri silovanja nad istom zaposlenicom od decembra 2011. do maja 2016, također u svojstvu neposredno nadređene osobe, izvijestilo je ODO.

Riječ je o dvojici hirurga riječkog KBC-a koje je za silovanja u augustu 2016. Državnom odvjetništvu prijavila mlada specijalizantica hirurgije.

O tim događajima iznijela je opsežna svjedočanstva u novinama početkom 2017. navodeći da je sve što su joj činila dvojica starijih kolega prijavljivala čelnicima odjela, riječke hirurgije i ravnateljstva KBC-a, ali da nakon toga nije bilo nikakvih reakcija, piše Index.hr. Prvi hirurg silovao ju je jednom, a par sedmica kasnije pokušao je to napraviti još jednom, ali mu se oduprla. Drugi hirurg ju je oralno silovao i to čak šest puta, u periodu od 2011. do 2016. godine. On ju je pokušao silovati i sedmi put, ali je taj put na kraju ipak pustio.

Ukupno je mlada doktorica silovana sedam puta, a tu su i dva neuspješna pokušaja silovanja. Potom je dala otkaz u KBC-u Rijeka te otišla živjeti i raditi u Irsku. Mlađem od dvojice optuženih hirurga je početkom 2017. onemogućen rad sa studentima na Medicinskom fakultetu u Rijeci nakon prijave studentice za spolno uznemiravanje tokom nastave, a 2014. godine je dobio opomenu pred otkaz nakon provedenog službenog internog postupka temeljem prijave medicinske sestre zbog seksualnog maltretiranja.


LTK-INFO.COM