Svježe vijesti:

SDP i Naša stranka potpisali sporazum o predizbornoj saradnji i postizbornoj koaliciji u TK: ‘Pobjednički voz na izborima 2018. godine kreće ponovo iz Tuzle’


Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla Enver Bijedić  i predsjednik Regionalnog odbora Naša stranka TK Mirsad Ćamdžić u prisustvu stranačkih delegacija u petak su u Tuzli potpisali sporazum o saradnji za predstojeće izbore.

Pobijediti nacionaliste

Prema riječima Bijedića, dok je na sceni interesna podjela nacionalnih stranaka, ‘građanski blok’ stranaka u Tuzlanskom kantonu radi na programskom ujedinjenju. ˝Tražimo presjek zajedničkih vrijednosti  naša dva politička subjekta sa ciljem da sklonimo sadašnju vlast koji je najveći problem građanima. To nam neće biti težak proces, jer od ovog sadašnjeg stanja sve je bolje˝, kazao je Bijedić i dodao: ˝Neće nam biti zajedničke liste. Nastavit ćemo razgovore koji će se bazirati na predizbornoj saradnji i postizbornoj koaliciji. Tu postoje principi koje smo mi dogovorili, a to su da ponudimo stručne ljude koji će proći na konkursima. Neće više biti političkih imenovanja. Ovo je poziv svim političkim akterima koji su protiv nacionalista da nam se pridruže i da zajedno idemo sa ciljem da pobijedimo nacionaliste. Nakon pobjede ćemo po ovim principima koje smo potpisali formirati vlast u Tuzlanskom kantonu˝.

Bijedić o anketama: SDP ubjedljivo prvi, Naša stranka četvrta u TK

Kako je istakao, prema posljednjim urađenim anketama SDP je u Tuzlanskom kantonu ubjedljivo prva politička opcija, dok Naša stranka zauzima visoko četvrto mjesto.

Na naše pitanje zašto nema predstavnika KO DF-a Tuzla na potpisivanju sporazuma o saradnji, Bijedić je odogovrio: ˝Ovo je otvoren poziv za sve. Mi smo inicijalna kapisla oko kojeg treba da se napravi jedan veliki projekat.  Pobjednički voz na izborima 2018. godine kreće ponovo iz Tuzle˝.

˝Mi u Tuzlanskom kantonu radimo ono što možemo. Ovaj potpisani sporazum favorizira, prije svega, korektan predizborni odnos građansko orjentisanih stranaka i shodno ostvarenim rezzultatima formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu na jasnim i dogovorenim principima˝, istakao je  Ćamdžić i dodao: ˝Naša stranka ima ohrabrujući stav prema strankama ‘ljevice’ i želimo da se prvo ujedine SDP, DF i Građanska stranka, koje su nastale cijepanjem ove stranke, a da onda mi kao junior partner u toj koaliciji možemo razgovarati sa jednom takvom okrupljenom i udruženom ‘ljevicom’ o ujedinjenju. Kao što vam je poznato Naša stranka je stranka liberalno socijalne provinijencije˝.

Bešlagić: Konkurs, stručnost i kompetentnost

Bivši gradonačelnik Tuzle i član SDP-a, a sadašnji član Naše stranke, Selim Bešlagić je mišljenja da su SDP i Naša stranke dvije jedine stranke koje mogu promijeniti percepciju građana u Tuzlanskom kantonu. ˝Percepcija građana se ne može promijeniti ako ne usvojimo neke osnovne principe koji su zbog nepoštivanja do sada doveli državu BiH do ovakvog stanja kakvo jeste. Smatramo da se mora krenut od osnovna tri principa, a to su: konkurs, stručnost i kompetentnost. To se do danas nije moglo realizovati. Danas imate direktore koji sjede u preduzećima koja stvarju gubitke i niko za to ne snosi odgovornost. Iz tih razloga smatrali smo da moramo krenuti od ova tri osnovna principa. Ovo je osnova da jasno kažemo građanima da će svi dobiti putem konkursa mogućnost  za zaposlenje ako su stručni i kompetentni. Nema više stranačkog zapšljavanja i dilova˝, izjavio je Bešlagić i dodao: ˝Ovo su principi koji će kod građana otvoriti perspektivu da oni koji su sposobni da će imati mogućnost na konkursu da to i dokažu, a sve kako bi ova država počela bolje funkcinisati. Mi smo se opredjelili da to prvo pokažemo u Tuzlankom kantonu. Mislim da je ovo prilika da pobijedimo nacionalne stranke i da građanima damo jednu sigurnost i vjeru u bolju budućnost. Ako sve to ne ispoštujemo onda je red da se povučemo iz vlasti˝.

Svako sa svojom listom

Na pitanje novinara TIP-a, zašto ‘građanski blok’ u Tuzlanskom kantonu ne nastupi sa zajedničkom listom na kojoj bi bili najjači kandidati iz svih građanskih orjentisanih političkih stranaka, iz ove dvije stranke su odgovorili.

˝Na području Tuzlanskog kantona svaka stranka će ići sa svojom listom˝, odgovorio je Ćamdžić.

˝Nemamo ni vremena, a ni mogućnosti da danas razgovaramo o zajedničkim listama. Mislim da je bolji ovaj koncept koji smo predstavili. Mišljenja sam da građanske stranke u vremenu koje je pred nama moraju ići ka tome da se objedinjavaju˝, kazao je Bešlagić.

‘Mi smo socijalno liberalna stranka sa mnogim razlikama, ali i sličnostima sa SDP-om i DF-om. Mi smo očekivali da će ove stranke naći zajednički jezik, ali daleko prije izbora. Meni ova priča o ujedinjenju dođe kao neki predizborni gaf. Ako neko misli da se nešto tako može lako uraditi za dva mjeseca, zašto se to onda nije uradilo u protekle dvije godine. Očekujući njihovo ujedinjenje smatrali smo da ćemo biti dobar i konstruktivan partner socijaldemoratiji u BiH.Nije bilo moguće ujediti dvije vrste stranaka ( SDP i Naša stranka), a šta će biti u budućnosti i šta će donijeti vrijeme, o tome ćemo tek razgovarati˝, izjavio je Zvjezdan Karadžin iz Naše stranke.

˝Suviše je kasno da idemo sa zajedničkim listama. Ja sam dužan da napomenem da je SDP u junu prošle godine ponudio jednu vrstu pregovora o ujedinjenju i bili smo odbijeni. Mi smo ovo danas jednostavno koncipirali kao predizbornu saradnju i postizbornu koaliciju. Tražit ćemo zajedničke vrijednosti, jer su SDP i DF socijaldemokratske partije, a Naša stranka socijalno liberlna stranka. Zato ovdje ne možemo govoriti o ‘ljevici’ nego o građanskom bloku˝, naglasio je Bijedić.

Izazov: Unutarstranačka i međustranačka politička previranja

Prisutnima se nije baš svidjelo naše pitanje, hoće li i u kojoj mjeri saradnju stranaka unutar tzv. ‘građanskog bloka’ opteretiti stalna unutarstranačka i međustranačka politička previranja, kako u Tuzli i TK, tako i na višim nivoima vlasti? (Podsjećamo,  Gradski odbor SDP zatražio smjenu od vrha stranke Bijedića, nezvanično, DF uslovio saradnju sa SDP-om u TK smjenom Bijedića, Naša stranka najveći kritičar SDP-a u Gračanici i Tuzli, lideri SDP-a i DF potpisali protokol o saradnji, rukovali se i izljubili, novinari sve uslikali, a onda se javno prozivaju i nemaju zajednički stav…)

Ko iz SDP-a radi za SDA?!

˝Mi trebamo da se okrenemo zajedničkom političkom neprijatelju, a to su nacionalne stranke. Mi ako budemo trošili energiju na međusobno prepucavanje bukvalno idemo u korist nacionalnim strankama. Neko iz tuzlanske ‘ljevice’, tačno radi ono što odgovara SDA-u˝, kazao je Bijedić.

TIP: Ko to iz Gradskog odobra SDP-a radi za SDA?

Bijedi: ˝Ja neću da govorim sada  o imenima˝.

TIP: Zašto, kažite javno?

Bijedić: Ja neću da dalje kopamo rovove i da se svađamo. Ako se ‘ljevica’ izdijeli, izgubit ćemo veliki broj glasača.Kome ide u korist da se nastavi cijepanje SDP-a? Da li građanima? To ide u korist aktuelnoj vlasti koja ima svoje probleme oko unutrašnje disolucije. Uslovljavanja i traženja rješenja u tuđoj ‘kući’ to ide u korist samo nacionalnim strankama˝.

Bešlagić: Vi ste u potpunosti u pravu. Ali ja ne želim ulaziti u probleme koji su u SDP-u. To su evidentne stvari koji oni unutar sebe trebaju riješiti. Potpisivanje ovog sporazuma nije odraz da li Selim vjeruje Enveru ili on meni, da li je on ili sam ja lopov. Ovdje se radi o saradnji dvije stranke gdje se svi članovi stranaka obavezuju da će poštovati principe o kojima smo postigli dogovor. Suština je u tome da pokažemo građanima da možemo bolje od ovih koji su sada na vlasti. Ja vam garantujem da možemo. Mi se ne povezujemo. Želimo samo objasniti ljdima da ćemo raditi konkretno i pošteno zajedno u interesu svih građana˝.

Karadžin: ˝Ovo što sada vidite je embrion ozdravljenja. Mi sada nudimo nešto drugo. Hoćete li sada da se dijelimo ili da radimo zajedno. Ako se budemo gložili ostat će na vlasti ovi koji sada jesu i ja ću gledati koji stan ću prodati da moje dijete studira u Austriji. Ja ću kao profesor prodavati onda djeci maglu da trebaju da žive u ovoj zemlji, a da nemju nikakve budućnosti˝.LTK-INFO.COM