Svježe vijesti:

PENZIJE POVEĆANE 3,5 % - ISPLATA POČINJE 4. MAJA


Upravni odbor Federalnog zavoda za MIO/PIO donio je, na današnjoj sjednici, odluku o akontativnom usklađivanju penzija, a u skladu s odredbama članka 79. Zakona o MIO/PIO. Tom odlukom, sve penzije, s izuzetkom najviših i penzija ostvarenih u 2018 godini povećat će se za 3,5 posto.

Odlukom o akontativnom usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zajamčene penzije ostvarene i u 2018. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto. Korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca domovinskog rata, a prema odredbama navedenog zakona, usklađivanje penzija će biti izvršeno sljedećeg mjeseca, s izuzetkom minimalnih penzija koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s današnjom odlukom.

Pored povećanih penzija za april, korisnici će prilikom isplate, a koja će biti u petak 4. maja, dobiti i razliku između isplaćene penzije za mart i uvećane penzije.

Odluka o akontativnom usklađivanju penzija donesena je zbog činjenice da statistički pokazatelji o rastu bruto domaćeg proizvoda još nisu službeno objavljeni.

Današnja odluka Upravnog odbora FZ MIO/PIO bit će dostavljena na izjašnjenje Vladi Federacije BiH.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april i razlike penzija za mart, s uračunatim troškovima, iznose oko 170 miliona KM.

Izvor/foto:RTV Slon
LTK-INFO.COM