Svježe vijesti:

OSLOBOĐENJE O DOGAĐANJIMA U LUKAVCU I LUKAVAČKOM OPĆINSKOM VIJEĆU


Političke stranke iz Lukavca finansirat će opoziv načelnika Edina Delića, a potom i nove izbore za tu funkciju, ukoliko se građani u prvom krugu izjasne da žele drugog načelnika. Rezultat je ovo odluke načelnika Lukavca da, drugu godinu zaredom, sam proglasi budžet, ne puštajući ga u redovnu proceduru Općinskom vijeću.

Amandmani kojih nema
Podsjećamo, na inicijativu SDA, OV Lukavac je donio odluku o opozivu, odnosno izjašnjavanju građana da li žele smjenu načelnika, nakon čega se morala stvoriti i novčana struktura za finansiranje cijelog poduhvata. S obzirom na to da novca u budžetu nije bilo viška, načelnik je odlučio novac uzeti od stranaka, pa će ove godine za stranke biti izdvojeno nula KM.

- To je trebalo odnekud skinuti i ja sam tražio od svih u Vijeću da mi dostave prijedlog, ali niko nije, pa sam odlučio da novac uzmem od stranaka. Predlagač opoziva jednostavno nije razumio da se opoziv finansira iz budžeta i zbog toga smo ovako kasno i dobili budžet. Tek su se u to uvjerili kada je Komisija za opoziv, u kojoj SDA ima većinu, kazala da treba 96.000 KM za jedan krug, odnosno 192.000 za oba kruga, ukoliko do drugog kruga dođe, kaže nam načelnik Delić.

Činjenicu da je ponovo sam proglasio budžet, što mu je i zakonska mogućnost, Delić pravda time da je sve govorilo da će na sjednici u prošlu subotu vijećnici amandmanima blokirati budžet, odnosno onemogućiti opstojnost Općine. Sjednica je bila vanrednog karaktera, zakazana u petak poslijepodne, ali nije održana jer je načelnik povukao prijedlog budžeta zbog straha da će vijećnici uložiti amandmane i usvojiti budžet koji neće biti za dobrobit Općine.

- Nisam vidio te amandmane, oni tvrde da ih nisu ni imali, ali postojale su indicije da će se to desiti. Bili su tu neki ljudi koji su imali interes da dobiju određene pozicije u budžetu, ističe Delić.

S druge strane, vijećnici SDA ovakvu politiku navode i kao osnovni razlog za opoziv Delića, koji već dvije godine “svojevoljno predlaže budžet”.

- Ovo su nebuloze. Njega su, kao, građani izabrali da radi u njihovom interesu, a nas su isti ti građani izabrali da radimo protiv njihovih interesa. Sve je to uradio iz tog straha. Nije imao nikakve dokaze, jer amandmani nisu ni postojali. Nismo ih mogli ni pripremiti, jer smo materijale dobili u petak u 17 sati, a sjednica je bila sutradan u osam ujutro, tvrdi Ermin Jusufović, predsjednik Kluba vijećnika SDA.

Podrška i samovolja
Delićeve tvrdnje da SDA ima namjeru da blokira rad načelnika negiraju činjenicom da je od 91 tačke, koju je nominovao načelnik, SDA podržala njih 73.

- Nismo mi oni koji ne sarađuju. Mi smo njegov rad podržavali, ali on je nas ignorisao. Nijedan vijećnik, čak ni iz drugih stranaka, nije mogao uticati na budžet. To je samovolja. Isto tako je svojevoljno odlučio da nakon izbora stupi u SDP, iako su građani za njega glasali kao vanstranačkog kandidata, dodaje Jusufović.

S obzirom na to da je osigurana finansijska struktura za referendum, sada je sasvim izvjesno da će se do njega i doći 13. maja.

MIREN ALJIĆ
Izvor/foto: Oslobodenje.ba

LTK-INFO.COM