Svježe vijesti:

MI SMO PROKOSOVLJANI, MI MISLIMO SVOJOM A NE TUĐOM GLAVOM


Prokosovačke i prokosovljani su još jednom pokazali da imaju ono što je vrlo važno za svakog čovjeka, svoj stav, svoje mišljenje, svoju odlučnost ali i svoje oči da vide i prepoznaju kada neko radi u njihovom interesu i u interesu građana općine Lukavac.

Iako sam nedovoljno upućen, pokušat ću nabrojati koliko je općina Lukavac, na čelu sa Edinom Delićem kao načelnikom, samo u prošloj godini izdvojila sredstava i pomogla razvoju MZ Prokosovići, ali ću nabrojati i brojna događanja koja se vežu za ovu Mjesnu zajednicu i što čini promociju našeg turističkog mjesta u BiH i svijetu.

1. "Dan MZ Prokosovići" za organizaciju fudbalskog turnira 2 000 KM,
2. "Dan MZ Prokosovići" za troškove organizacije proslave 3 000 KM,
3. Stolarija za jednu učionicu u JU "OŠ Prokosovići" u Prokosovićima 3 000 KM,
4. Finansiranje NK "Prokosovići" iz Budžeta općine Lukavac - 18 000 - 22 000 KM?
5. Uređenje parka ispod Doma kulture "Srce i Duša"     5 000 KM,
6. Poribljavanje jezera Modrac preko  "SRD SMUĐ"    3 000 KM,

Ostvarena je jedna od najuspješnijih saradnji sa Vijećem Mjesne zajednice Prokosovići što je i sam Delić istakao i pohvalio na skupu:
Pokušat ću se dotaći aktivnosti, koje ne želim pripisati načelniku, već ću ih pomenuti kao aktivnosti Vijeća MZ u saradnji sa drugima, ali i sa načelnikom Delićem i općinom Lukavac.

1. Izrađena je projektna dokumentacija za vodovodnu bušotinu u Prokosovićima.
2. Izrađen je Elaborat za uređenje obale jezera Modrac, sa biciklističkim stazama, parkovima, i drugim sadržajima koji će Prokosovićima dati jednu sasvim drugu dimenziju.
3. Naravno vrijedi svakako pomenuti, pored ostalih, i zasluge Vijeća MZ na aktivnostima oko izmjene stolarije na svim učionicama u OŠ Prokosovići.
4. Radi se na projektu za utopljavanje škole u prokosovićima, preko Švicarske ambasade, projekat vrijedan oko 400 000 KM.

Čim budu dovršene procedure, a to su dva projekta koja su izostala prošle godine, finansira ih Općina Lukavac, kreću radovi na uređenju Velike sale u Domu kulture Prokosovići. Projekat u kojem će općina finansirati materijal u vrijednosti 7 000 KM, a radove provesti Vijeće MZ.

Zatim će ubrzo biti izvršeni radovi na putu Kovačevići - Mezarje. Vrijednost ovog projekta mi nije poznata, ali ono što jeste da projekat u cjelosti finansira općina Lukavac na čelu sa Edinom Delićem.

Održana je zajednička vježba "NATO" snaga i Armije R BiH u našem malom mjestu, koja je slike Prokosovića pronijela kroz cijeli svijet.

Mnoge sam stavke sasvim sigurno izostavio, ali prokosovljani vide, znaju i osjete da su uz Edina Delića, kao načelnika općine Lukavac, krenule velike promjene ka boljem za naše mještane i za cijelu općinu i to je razlog ZAŠTO će prokosovljani reći odlučno NE opozivu načelnika Edina Delića na referendumu 13. Maja ove godine.
Ovo nije borba nikakvih stranaka, ovo je borba naroda za dobrog čovjeka koji svom narodu želi dobro i to smo mi prokosovljani vidjeli i prepoznali.

Bio sam vijećnik u Vijeću MZ Prokosovići prethodne 4 godine. Iako smo postigli dosta, ono što smo tražili a nismo dobili od prethodne vlasti ni za 4 godine:
1. Nijedan put u našoj MZ nije uređen,
2. Nijedno rasvjetno mjesto nije postavljeno u našoj MZ, osim vikend naselja,
3. Niti jedna aktivnost nije provedena
4. Općina nije finansirala naš "Dan MZ Prokosovići"
3. Sve što smo postigli, postigli smo zaslugom građana i sposobnošću tadašnjeg Predsjednika MZ Faika Sejfića u saradnji sa formiranim udruženjima građana. A bili smo u vlasti u Vijeću općine Lukavac. Sve što smo dobili, na izrađen projekat naših sugrađana i uz dosta muke i moljakanja, jeste spomenik palim borcima-šehidima u vrijednosti od 32 000 koji je na red čekao punih 20 godina, postavljena rasvjeta kroz vikend naselje koja nikad nije puštena u funkciju i finansiranje NK Prokosovići. To je sve za 4 pune, duge godine.

Citirat ću riječi aktuelnog predsjednika MZ Prokosovići Nedima Omerdića:

MI SMO PROKOSOVLJANI I ŽIVIMO ZA PROKOSOVIĆE, MI MISLIMO SVOJOM GLAVOM 
Ovo su razlozi zbog kojih pozivam sve stanovnike MZ Prokosovići, ali i sve stanovnike svih MZ na općini Lukavac, da 13. Maja obavezno izađu na referendum i zaokruže "NE" opozivu načelnika Edina Delića.

Prokosovačke i prokosovljani, od srca vam HVALA

Admir Memić
LTK-INFO.COM