Svježe vijesti:

LUKAVAC - Međunarodni sajam turizma i ekologije „LIST 2018“ od 3. do 5. maja u Lukavcu


- Međunarodni sajam turizma i ekologije „LIST 2018“ po šesnaesti put bit će, uz pokroviteljstvo Federalne vlade održan u Lukavcu od 3. do 5. maja 2018. godine. Vlada Tuzlanskog kantona sajam LIST uvrstila je u manifestacije od značaja za Tuzlanski kanton, zajedno sa Međunarodnim sajmom poljoprivrede i prehrambene industrije Sajmom šljive u Gradačcu i Međunarodnim sajmom poduzetništva i obrta „GRAPOS – EXPO  iz Gračanice.

„Mi na Tuzlanskom kantonu prednjačimo po organizaciji sajmova, a u posljednje vrijeme bilježimo i razvoj turizma, pa ako nam na ta tri sajma negdje 150 000 posjetilaca dođe na Tuzlanski kanton, onda su sajmovu uveliko opravdali svoje značenje“, izjavio je Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

- Sajmovi će unaprijediti i razvoj turizma na Tuzlanskom kantonu, a nije zanemariv ni njihov privredni značaj, obzirom da je iskustvo pokazalo da se upravo na sajmovima sklapaju veliki ugovori, ističe ministar Gluhić.

- Pored osnovnog cilja sajma, promocije turističkog potencijala Tuzlanskog kantona, BiH, kao i zemalja izlagača iz regije i šire, te predstavljanja stanja u oblasti ekologije, sajam je ove godine obogaćen brojnim drugim sadržajima.

„Mogu da kažem da će sajam LIST 2018 sigurno biti po sadržaju i programskom opredjeljenju, po broju prijavljenih učesnika ali i po rezultatima koji se očekuju od ove sajamske manifestacije najboli do sada“, kazao je Aziz Čačković, predsjednik organizacionog odbora LIST –a.

Podršku organizaciji Meunarodnog sajma turizma i ekologije LIST dala je i Turistička zajednica TK.

„Predviđena je potpora u iznosu od 5000 KM i to je naše direktno finansijsko učešće u svim sajmovima, odnosno i jednom i drugo i trećem. Primat dajemo naravno ovom sajmu turizma zbog toga što je turistički što i jeste naša zadaća da radimo na promoviranju turističkih potencijala“, kazao je Miralem Mešković, direktor ureda Turističke zajednice TK.

- Planirana je i realizacija tri panel diskusije o temi „Informatizacija u ponudi smještajnih kapaciteta i sadržaja usluge“, te stručno predavanje o temi „Mogućnosti i prednosti kontinentalnog zdravstvenog turizma“. Sajam će biti prilika i za prezentaciju opreme i nove tehnologije za zaštitu okoliša. U ovoj oblasti predviđena su dva stručna predavanja iz oblasti energetske efikasnosti i zbrinjavanja elektorničkog otpada.LTK-INFO.COM