Svježe vijesti:

Klizište na Husinu prijeti urušavanju i magistralnog puta Tuzla – Sarajevo


Veliko, potencijalno opasno klizište, aktiviralo se sinoć na dijelu puta koji preko Miladija vodi prema Husinu, a postoji mogućnost da se proširi na samu raskrsnicu Husino i u potpunosti prekine put Tuzla – Sarajevo. Kako je riječ o frekventnoj cesti i izuzetno velikom klizištu, danas je u Gradskoj upravi održana hitna sjednica štaba Civilne zaštite Tuzla. Kako je tokom sjednice pojasnio Miralem Mulać, šef odjela za upravljanje rizicima i katastrofama, ovo klizište ugrožava magistralni put Tuzla – Sarajevo, kao i lokalnu cestu.

“Riječ je o klizištu koje se nalazi nekih 20 do 30 metara od same raskrsnice na Husinu. Široko je 50 metara i nekih 200 metara dužine. Dubina ovog klizišta je između šest i sedam metara. U zaleđu samog magistralnog puta Tuzla – Sarajevo je glava klizišta i prijeti potpunom prekidu puta”, kazao je Mulać.

Osim puta klizište ne ugrožava kuće i ljude, zbog čega se ne može proglasiti stanje prirodne nesreće, pojasnio je Mulać.

Na hitnoj sjednici održanoj danas napravljen je plan hitne sanacije, a doneseni su i zaključci, koji su jednoglasno usvojeni.

“Interventne mjere glavni su prioritet u sanaciji ovog klizišta, a radovi na sanaciji počinju odmah, kao i da se uputi dopis Direkciji cesta FBiH da se uključe u sanaciju klizišta”, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

On je predložio da se tokom same sanacije, utvrdi uzrok pojave ovog klizišta i da se za taj uzrok obezbjede i dokazi, prije nego ono u konačnici bude sanirano.
“Smatramo da Direkcija cesta FBiH nije uradila dobro svoj posao kada je u pitanju odvodnja oborinskih voda. U razgovoru sa mještanima rečeno nam je da su tu pronađene cijevi za prikupljanje oborinskih voda koje izgleda nisu dobro postavljene, zbog čega je teren oko cete većinom pod vodom. Sada je cesta skliznula, zbog čega ja insistiram da se utvrdi tačan uzrok ovog klizišta”, kazao je Imamović.

Izvor/Foto:RTV Slon

LTK-INFO.COM