Svježe vijesti:

Da li je diskriminacija u Zvorniku direktno kršenje USTAVA i Deitonskog Mirovnog sporazuma ?


„Djeca bošnjačke nacionalnosti u Liplju kod Zvornika od početka drugog polugodišta školske 2017./2018. godine bojkotovali su nastavu, a njihovi roditelji traže da se u đačke knjižice upisuje naziv „bosanski jezik“, umjesto „jezik bošnjačkog naroda“. – piše oslobodjenje.ba .

Dakle kako navode roditelji, već 3 mjeseca djeca bošnjačke nacionalnosti iz o.š. „Sveti Sava“, zbog navedene diskriminacije ne idu u školu, međutim iz današnjih vijesti vidimo da je pronađen kompromis (koji nije naveden u članku) između načelnika Zvornika Zorana Stevanovića i ugroženih roditelja.

Iako se Načelnik potrudio oko svojih građana ovim kompromisom, nailazi na bojkot Ministarstva Prosvjete Republike Srpske. To se vidi iz današnjeg saopštenja gdje se navodi da je naziv jezika definisan USTAVOM RS-a i zakonima u oblasti obrazovanja i ne može biti predmet dogovora.

Ako se ovaj problem ne može riješiti zbog USTAVA RS-a , može se primijetiti dakle narušavanje USTAVA Bosne i Hercegovine, odnosno Mirovnog sporazuma iz Dejtona.

„NEDISKRIMINACIJA. Uživanje prava, sloboda predviđenih ovim Člankom ili u međunarodnim sporazumima navedenim u Aneksu I ovoga Ustava osigurat će se za sve osobe u Bosni i Hercegovini bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi kao što je spol, rasa, boja kože, JEZIK, vjera, političko ili drugo uvjerenje, NACIONALNO ILI DRUŠTVENO PODRIJEKLO, vezivanje za neku nacionalnu manjinu, imovina, rođenje ili drugi status.“

ANEKS 4. MIROVNOG SPORAZUMA U DEJTONU „USTAV BOSNE I HERCEGOVINE“ , ČLANAK 2. TOČKA 4.

Trebalo bi da se koriguje USTAV RS-a, tako da se ne narušava Mirovni sporazum i USTAV BiH, te da se nađe kompromis na državnom, odnosno entitetskom nivou.
Diskriminacija osnovaca bošnjačke nacionalnosti ne može donijeti dobro ni RS-u. Kao i ispoljavanje nacionalizma kroz njih.

Amar Memić za L.T.K-INFO

LTK-INFO.COM