Svježe vijesti:

Uprava RMU Banovići d.d. Banovići uputila otvoreno pismo; SDA Banovići: O zapošljavanju ljubavnica i rodbine u RMU tek ćemo progovoriti


Uprava RMU Banovići d.d. Banovići uputila otvoreno pismo. Uslijedila je javna rekacija Bege Gutića, bivšeg premijera Tuzlanskog kantona i aktuelnog predsjednika Povjereništva SDA Banovići.

Otvoreno pismo uprave RMU Banovići d.d. Banovići prenosimo u cjelosti:

”U obraćanju Safeta Softića,  koji inače djeluje kao duo sa Begom Gutićem, moglo se čuti da su rudari čestiti i pošteni ljudi, da su patriote koji vole ovu zemlju, da na težak, pošten i čestit način zarađuju svoj hljeb i da sa njima nije teško upravljati. Zaboravio je napomenuti da je preko 1680 rudara uzelo učešće u odbrambenom ratu 92-95 i da su 82. rudara u tom ratu dali svoje životebraneći Rudnik, braneći Banoviće i braneći BiH.

Međutim, Bego Gutić na najbrutalniji način, ovakve čestite i poštene ljude, ovakve patriote u svom  medijskom nastupu, poredeći ih sa ratnim zločincem Fikretom Abdićem, naziva utonomašima.Da li su ti pošteni rudari autonomaši ukoliko vole svoj kolektiv i svoj grad, ukoliko vole državu BiH i ukoliko su spremni iste vrijednosti sačuvati i braniti.

Da li se Bego Gutić može porediti sa tim čestitim rudarima, a u vrijeme agresije na BiH čestitim borcima?

Činjenica je da ne može. Niti Bego Gutić niti Safet Softić.

Dok su ti pošteni rudari, na prvim borbenim linijama čuvali Rudnik, čuvali Banoviće, čuvali BiH kao svetinju, Bego Gutić je glumio lokalnog šerifa u policijskoj uniformi, daleko od borbenih linija, dok mu je istomišljenik Safet Softić, ratno vrijeme provodio djeleći humanitarnu pomoć u humanitarnoj organizaciji „IGASA“ i toplim prostorijama banovićkih džamija držeći dersove o vrijednosti šehida ali ipak ostajući daleko od borbenih linija.

Safet Softić još napominje da je rudarima lako upravljati, vrijeđajući njihove intelektualne vrijednosti.Nisu to rudari iz 18 vijeka.To su školovani i obrazovani ljudi.O tome  govore i podaci sa posljednjeg popisa stanovništva gdje su Banovići, iako rudarski grad, najpismeniji grad u FBiH.

Rudari  znaju cijeniti ljude koji ih vode u bolju budućnost, rudari znaju razlikovati dobro od zla, prijatelja od neprijatelja.Iz tog razloga  rudari daju podršku Upravi Društva ovog kolektiva  igos.Kukiću koji ih nikad nisu iznevjerili.Takve vrijednosti znaju cijeniti i ostali građani Banovića.

Nezaboravimo da je u Rudniku zaposleno 2800 radnika od čega 2500 radnika iz Banovića, a da je SDA predvođena kadrovima, koje Softić i Gutić žele eliminisati,na poslednjim izborima, u Banovićima osvojila čak 14.000 glasova.To je jasan pokazatelj da građani Banovića znaju cijeniti određene vrijednosti i znaju podržati kadrove koji  čuvaju i razvijaju njihov kolektiv, kadrove koji razmišljaju o njihovoj budućnosti neovisno kojem političkom bloku pripadaju.To će pokazati i naredni izbori na kojima će građani Banovića učvrstiti svoju ideološki vezu sa onima koji im garantuju  opstanak i stabilnost Rudnika i općine, koji im garantuju bolju i svjetliju budućnost  bez obzira na naziv stranke kojoj će pripadati.

U lancu svojih neistina, pomenuti dvojac javno ističe da su Banovići zarobljen grad sa uništenom privredom u kojoj ništa osim Rudnika ne funkcioniše.Pri tome zaboravljaju statističke podatke koji govore upravo suprotno”, navodi se u saopćenju RMU Banovići˝, saopšteno je iz uprave RMU Banovići d.d. Banovići.

SDA Banovići: O zapošljavanju ljubavnica i rodbine u RMU tek ćemo progovoriti

Bego Gutić, bivši premijer Tuzlanskog kantona i aktuelni predsjednik Povjereništva SDA Banovići, oglasio se povodom otvorenog pisma RMU Banovići objavljenog u medijima.

˝U otvorenom pismu Uprave RMU Banovići na jedan monstruozan način putem Gebelsovskih metoda, autor pisma Fertik Glibanović iznio je netačnu informaciju da je predsjednik OO SDA Banovići u svom medijskom istupu rudare Banovića uporedio sa Fikretom Abdićem. Ono što je istina i što ćemo još jednom u ovom demantu ponoviti Fertiku Glibanoviću i Muneveru Čergiću, a znamo kome je dva puta potrebno ponavljati, u svojoj izjavi za TV1 Gutić Bego je uporedio Mirsada Kukića sa Fikretom Abdićem, a ne rudare Banovića˝ navodi se u reakciji SDA Banovići.

Gutić naglašava da su rudari Banovića časni i pošteni građani ove zemlje “koji su za razliku od Mirsada Kukića, Fuada Mujića i Fertika Glibanovića časno i pošteno branili ovu državu”, a dijelu njih sada se “prijeti ukoliko ne podrže novu političku partiju Mirsada Kukića”.

˝Također, ovu priliku koristimo da demantujemo navode pisma u kojima se osporava ratni angažman predsjednika OO SDA Banovići Bege Gutića te s tim u vezi vas informišemo, a što je lako provjerljivo u zvaničnim dokumetnima, da je Gutić Bego 1991. godine stavio se na raspolaganje kao pripadnik manevarske jedinice policije te prošao sva ratišta u BiH za razliku od navedenog trojca – Kukić, Mujić, Glibanović, koji su usput familijarno privatizirali jednu takvu časnu organizaciju Patriotska liga. Gutić Bego ima više staža provedenog u rovu nego ova trojka zajedno˝,  navodi se u reagovanju, te dodaje da o rezultatima Gutića kao premijera TK govore rezultati rada i ocjene kompetentnih institucija i osoba.

U saopćenju SDA Banovići, koje potpisuje Gutić, navodi se da će u narednom periodu medije u kontinuitetu obavještavati i detaljnije se baviti “pitanjem familijarnog, poznaničkog i prijateljskog zapošljavanja u RMU Banovići i ostalim državnim institucijama.”

˝Ekskluzivno ćemo objaviti podatke o upošljavanju pojedinih ljubavnica, ko ih je zaposlio, pod kojim uvjetima, o njihovim poslovnim i političkim karijerama, ratnom putu pojedinih političara, rukovodilaca, njihovim metodama koje su koristili za vrijeme rata…˝ kaže se saopćenju SDA Banovići, koje potpisuje Bego Gutić.


LTK-INFO.COM