Svježe vijesti:

U LUKAVCU OTVOREN CENTAR ZA BIOREMEDIJACIJU "FOTO"Juče je upriličeno svečano otvaranje Centra za bioremedijaciju u Lukavcu, kao i prezentacija rada Centra za bioremedijaciju.

Prezentaciji su prisustvovali gospodin Borut Valenčić, ekonomski savjetnik pri Ambasadi Republike Slovenije, gospodin Jakub Skalnik, ambasador Republike Češke, gospodin Goran Mišić, pomoćnik ministra prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Jan Vanek, član odbora Dekonta, direktor Kemis BH d.o.o. gospodin Maid Hadžimujić, Općinski načelnik dr.sci. Edin Delić, predstavnici ekoloških udruženja, predstavnici medija i drugi.

Centar za bioremedijaciju Lukavac počeo je sa radom u novembru 2017.godine i zajednički je projekat KEMIS-BH d.o.o. i kompanije Dekonta iz Češke. Namjena centra je prihvatanje i tretman zemlje/mulja/građevinskog otpada kontaminiranog naftom i naftnim derivatima.

KEMIS-BH d.o.o. se bavi sakupljanjem, skladištenjem i zbrinjavanjem opasnog otpada u industriji, životnoj okolini i domaćinstvima, specijalnim čišćenjima u industriji, obradom medicinskog otpada, bioremedijacijom zemljišta kontaminiranog ugljikovodonicima, sakupljanjem sekundarnih sirovina, proizvodnjom, inžinjeringom i konsaltingom. Djelatnost se izvodi po nacionalnim standardima, u skladu sa direktivama EU, te po principima Baselske konvencije i internim standardima grupacije. KEMIS posjeduje sve potrebne dozvole za ovu vrstu djelatnosti, kao i upotrebne dozvole za objekte za skladištenje opasnog otpada i bioremedijaciju.

„Ide se ka smanjenju pritisaka u samom okolišu, tako što će se zemlja tretirati. Obično su to bile jako velike količine jer nije bilo isplativo izvoziti, a nije bilo nekog odgovarajućeg tretmana u zemlji, pa je zemlja ostajala netaknuta, nije uopšte bila tretirana. Mi se nadamo da će sa ovim pogonom biti sve više količina koje će biti tretirane na adekvatan način“, izjavila je menadžerica Dekonte Maja Čolović Dau.

Podršku otvaranju ovog Centra dao je i Općinski načelnik koji je ovom prilikom kazao: „Ovo je tehnologija koja nije značajna samo za Lukavac, a Lukavac se svakako izdvaja kada su u pitanju potrebe. Naš pravni sistem već predviđa obavezu, princip da zagađivač plaća. Tamo gdje se desi nekontrolisana emisija ili nekontrolisana kontaminacija tla, obaveza je onog ko je to učinio da sanira. Dakle, takva obaveza postoji, samo je potrebno da se urede procedure da inspekcije postupaju po tom elementu. Ukoliko se utvrdi da sam zagađivač to ne uradi, izdaje se nalog da to država obavi, završi i pošalje fakturu. Pravno mi imamo sve pretpostavke da ovo krene.“


Video:rtvlukavac.ba/YouTube
LTK-INFO.COM