Svježe vijesti:

'Tuzla grad za sve njene građane'; Slađan, Ivo i Tomo iz tuzlanskog SDP-a ‘opalili političku šamaričnu’ Draganu Čoviću: ‘Znamo mi da je vama i vama sličnim Tuzla trn u oku’


Izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH  Dragana Čovića da je u Tuzli nemoguće naći Hrvata iz bio koje stranke na nekoj fuunkciji i u javnom sektoru je po mišljenju tuzlanskog SDP-a veoma nekorektna i drska, ali istovremeno i vrlo opasna jer je naprosto neistinita.

Ilić: ‘Tuzla simbol multietničnosti i ravnopravnosti’

˝Ovo je još jedna u nizu neistina koje Dragan Čović i njegov HDZ iznose u pogledu Tuzle i ravnopravnosti tuzlanskih Hrvata sa svim ostalim građanima Tuzle.Tuzla je jedan od istinskih simbola multietničnosti i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i ostalih.Mi u Tuzli i u SDP-u Tuzle se nikada nismo tako prebrojavali ali kad već hoćete da vam kažemo da je među našim članostvom oko 20 posto građana hrvatske nacionalnosti, a da po zadnjem popisu Hrvata u Tuzli ima isto ili skoro isto kao 1991. godine˝, izjavio je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Tuzla Slađan Ilić na konferenciji za novinare održanoj u Tuzli.

Prema njegovim riječima, u vremenu kada se sve više ljudi iseljava iz BiH, ali i iz Hrvatske, plaštiti i varati sopstveni narod je veoma nečasno i loše. ˝U organima vlasti Grada Tuzla, u javnom sektoru i u SDP-u Tuzla zastupljenost svih konstitutivnih naroda i ostalih, pa tako i Hrvata, je na zavidnom nivou, a ako to uporedimo sa prostorima gdje HDZ vlada mi smo daleko ispred. Pa zar neko misli da se ne zna kako u pojedinim dijelovima BiH još nisu implementirani amandmani na Ustav i da još uvijek ima kantona gdje nisu svi narodi konstitutivni (kanton gdje HDZ suvereno drži vlast)˝, kazao je Ilić i dodao:˝Pominjanje Tuzle u kontekstu neravnopravnosti može biti samo još jedan vid ohrabrenja, onima poput Čovićevog drugara, Dodika, koji nastoje podijeliti zemlju. Znamo mi Čoviću, da je vama i vama sličnim Tuzla trn u oku ali i mnogo veći rušitelji suživota i ravnopravnosti od vas je nisu uspjeli podijeliti ili dovesti u situaciju sličnu Mostaru, Stocu i drugim gradovima gdje vi godinama provodite vaše namjere da narodi i građani ove zemlje ne žive zajedno˝.


Divković: ‘Koncept vladanja i matrica po kojoj djeluje HDZ i SDA’

˝Ovo je koncept vladanja i matrica po kojoj djeluje HDZ i SDA. Tamo gdje vlada HDZ nema Bošnjaka i Srba, a tamo gdje vlada SDA nema Hrvata i Srba.  Žao mi je što gospodin  Čović koji je u više navrata posjećivao Tuzlu  nikada nije našao za shodno da posjeti gradonačelnika Jasmina Imamovića i da se na licu mjesta upozna sa brojem Hrvata u javnoj upravi i da na bazi toga formira svoje mišljenje. Bilo bi dobro da gosposdin Čović posjeti Tuzlu, ali da se zainteresira i za razvojne projekte grada˝, kazao je    član GO SDP Tuzla Ivo Divković.


Vidović: ‘Hrvati iz Tuzle su branitelji i  promoviraju istinske europske vrijednosti’

Član GO SDP Tuzla Tomo Vidović je mišljenja da  Dragan Čović svjesno  manipulira i obmanjuje javnost u BiH. ˝Njegova tvrdnja da Federacija BiH nije federacija kantona, već federacija konstitutivnih naroda naprosto nije tačna. Dragan Čović ne poštuje i ne postupa u skladu sa Ustavom BiH i Ustavom FBiH. U Ustavu piše da Federaciju BiH čine konstitutivni narodi Bošnjaci, Hrvati, Srbi, ostali i građani Federacije BiH. Frederacija se sastoji od federalnih jedinica kantona. Prema tome, sve manipulacije Čovića idu isključivo u svrhu interesa HDZ-a za ovogodišnje izbore u BiH˝, izjavio je Vidović i dodao: ˝Hrvati iz Tuzle su branitelji i  promoviraju istinske europske vrijednosti. Hrvati su na ovom prostoru djelovali u sistemu vlasti u najdelikatnijim ratnim vremenima i sačuvali hrvatski narod od egzodusa koji mu je krajem 1993. godine u okviru vladajuće politike HDZ-a pripreman.  Vlast u Tuzli je zaštitila interse svih građana, a samim time i interese Hrvata u Tuzli˝


Iz tuzlanskog SDP-a poručili su da jeTuzla grad za sve njene građane, primjer zajedničkog života i ravnopravnosti. Da je Tuzla Bosna i Hercegovina u malom i da će uvijek takva i ostati, ali da će ubrzo i država BiH zahvaljujući svim njenim građanima biti zemlja za sve nas.

Izvor/foto:TIP.ba/A.J.

LTK-INFO.COM