Svježe vijesti:

TURIJA - POČELI RADOVI NA IZGRADNJI PLOČASTOG MOSTA U MZ TURIJA


Već nekoliko godina konstantno nakon obilnijih padavina u području takozvanog zaseoka Kišići, Turija II kod skretanja za "Selo Mira", dolazilo je do plavljenja stambenih objekata. Naime radi se o desetak stambenih kuća i ostalih pratećih objekata.

Dugo godina se apelovalo za rješavanje ovog problema, ali se do sada ovaj problem nije riješio.

Prilikom zadnje polave koja se dogodila u martu 2017. godine, na ponovni apel, kako od strane građana tako i od predstavnika MZ i vijećnika u OV Lukavac Mahovkić Jakuba , načelnik Delić je sa predstavnicima službe izašao ne teren i uvjerio se u očigledan problem koji je trebalo hitno rješavati.

U razgovoru su analizirane razne opcije rješavanja problema, od kratkoročnog,da se izvrši pročišćavanje kanala, što bi samo bilo privremeno rješenje, do opcije izgradnje tipskog mosta. U razgovoru sa mještanima se ipak opredjelilo da budu još malo strpljivi i da je bolje rješenje izgradnja mosta zbog potrebe povećanja propusta dolaznih voda u toku obilnih padavina i da se tada pristupi i produbljavanju kanala.

Shodno tom dogovoru donesen je zaključak da se na prvoj narednoj sjednici podnese i Vijećnička inicijativa, što je i učinjano 20.03.2017 godine. Ovo je mali projekat ali veliko djelo, ogromna pomoć mještanima koji žive u neposrednoj blizini. Ovo je takođe velika pomoć i za sve mejštane Turije jer osim što su plavljeni stambeni i drugi objekti, nerijetko se dešavalo da zbog izljevanja vode na pomenutoj putnoj komunikaciji saobraćaj bude otežan ili potpuno obustavljen.

U razgovoru sa mještanima ovog ugroženok područja, istakli su veliku zahvalnost u prvom redu načelniku općine Lukavac Dr. Edinu Deliću, što je imao sluha za njihov problem, Vijećniku u OV Lukavac Jakubu Mahovkiću, na pokrenutoj inicijativi i istrajnosti da rješenje ovog problema ugleda svjetlost dana, te svima koji su učestvovali i učestvuju u pripremama i radovima na rješenju ovog problema.

Moramo naglasiti da je ovdje, kako se prisjećaju stariji mještani, u prošlosti, prije možda pedesetak godina postojao drveni most.

Admir M.
LTK-INFO.COM