Svježe vijesti:

Programski skup SDA u Sarajevu u jeku stranačkih turbulencija; Izetbegović: Sačuvajmo i ojačajmo SDA, sa snažnom SDA jačat će i BiH


Stranka demokratske akcije (SDA) danas je održala programski skup u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch – Zetra” u Sarajevu na kojem je predsjednik Bakir Izetbegović istakao da je riječ o najvažnijem skupu stranke u njenoj istoriji, te skup nazvao Saborom SDA, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Važno je što smo se danas okupili u ovom broju i u ovakvom sastavu, da u jednom bremenitom historijskom trenutku razbistrimo političke magle, da artikulišemo stavove stranke i pošaljemo jasne poruke članstvu i javnosti”, poručio je Izetbegović.

Naglasio je da je iz “Zetre” poslana poruka snage, sloge i jedinstva kakvu nema niti jedna druga stranka u BiH.”Niko nema ono što ima SDA. Niko nije i ne može biti kao SDA. Jer niko nije ni prošao putem koji smo mi pregazili. Jer niko nije nosio, niti je mogao ponijeti breme koje smo mi iznijeli. Mi smo snaga koja je prije tri decenije pokrenula demokratske procese u ovoj zemlji. Mi smo otvorili prostor slobodi. Mi smo organizovali odbranu ove zemlje.  Mi smo postigli mir, a zatim ostvarili reforme koje su ovu zemlju vodile naprijed. Mi smo vodili brigu o stotinama hiljada raseljenih, ranjenih, demobilisanih, o porodicama koje su ostale bez hranilaca. To je samo naša referenca. To je naša zasluga! To je naš ponos”, naglasio je predsjednik SDA.

On smatra da SDA ne smije više nikada dozvoliti da od nje neko preuzme vodeću ulogu, kao što se to desilo u nekoliko navrata, kako ne bi ponovo morali popravljati njihove promašaje.”Struktura koja danas sjedi u ovoj sali čini okosnicu vlasti u državi i Federaciji – po vertikali i horizontali. To je ta iskusna, žilava, patriotska mreža koja se uspješno odupire probuđenim silama dezintegracije, opstrukcije i negacije, osigurava stabilnost u zemlji, stabilnost budžeta, kakvu-takvu stabilnost i funkcionalnost kompleksnih i kontroverznih koalicija, napredak zemlje ne njenom euroatlantskom putu, oporavak privrede”, istakao je Izetbegović.

Ocijenio je da se “BiH danas ponovo nalazi na političkoj i historijskoj raskrsnici”.”Jedan od puteva koji nam se nudi je jasna euroatlantska perspektiva koja znači mir, stabilnost, sigurnost, zahtjevne i hrabre reforme. A, zahvaljujući njima i sve bolji život naših građana. Drugi put je stranputica. Slijepa ulica. Nažalost sve je više silnica i faktora koji nas pokušavaju odvući ka tom ćorsokaku. Sve se glasnije i sve drskije dovodi u pitanje opstanak BiH, njena cjelovitost, napada se na Dejtonski  mirovni sporazum – a time i na mir”, smatra Izetbegović i dodaje: “Pravosuđe, Obavještajno-sigurnosna agencija, Centralna izborna komisija, javni RTV servisi – sve je to izloženo pokušajima slabljenja ili političkog ovladavanja”.

Prema Izetbegovićevom mišljenju, predvodnik snaga koje unose nemir u BiH je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.”Predvodnik snaga koje unose nemir, koje vode kampanju protiv Bošnjaka, koje ne žele našu zemlju u euroatlanskim integracijama, nalazi se u Banjoj Luci. Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, zahvaljujući svojoj retorici i potezima koje povlači, postao je glavni remetilački faktor, ne samo u BiH, nego i u regiji. Dodik je odlikovao Karadžića i druge koji su od Međunarodnog suda u Hagu presuđeni za ratne zločine i genocid u Srebrenici, u više navrata kazao da je njegov plan pocijepati BiH. Nabavio je 2.500 jurišnih pušaka. Nabavka tolike količine oružja koje koristi vojska, a ne policija uznemirujuća je poruka za sve normalne i dobronamjerne ljude u BiH i regiji”, veli prvi čovjek SDA i ujedno predsjedavajući Predsjedništva BiH.


Istakao je da nipošto ne treba potcijeniti sile koje Dodikova politika može osloboditi.”Kada iz boce pustite šovinistički i militaristički duh, kao što je to svojedobno uradio Slobodan Milošević, nemoguće ga je vratiti nazad”, jasan je bio Izetbegović, te kazao da će se odlučno suprotstaviti svakom nasrtaju na BiH i pokušaju njene podjele.

Izrazio je nadu da će predstavnici Hrvata u BiH pokazati više poštovanja prema Bošnjacima s kojima žive, ali i prema evropskim standardima i vrijednostima u koje se zaklinju.Istakao je Izetbegović da “SDA sigurno neće prihvatiti prijedloge izmjena Izbornog zakona koje su u suprotnosti s presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje potpuno potiru građanski princip u korist etničkog, i time vode diktatu manjine nad većinom”.

Dotakao se i stranaka lijevog spektra, koje po njemu ne mogu ništa SNSD-u i HDZ-u, odnosno onima koji prave probleme BiH, ali zato mogu SDA nanijeti izvjesnu štetu, tako što će dodatno zbuniti i podijeliti patriotski dio glasača.”Krajnje je vrijeme da se stranke s lijevog spektra počnu odgovornije i realnije odnositi naspram stanja i odnosa u BiH. Ne praviti neke virtualne predstave, nego sagledati realnu sliku stvari, realnu snagu odnosa odnosa o kojoj ja danas govorim. Treba priznati da nema dovoljno kohezije u BiH, da bi ona teško funkcionisala bez međunarodne zajednice. Treba vidjeti šta uraditi dalje, šta je lijek. Nesloga na patriotskoj strani to sigurno nije. Kao ni napadi na one koji su motor u tom patriotskom frontu”, rekao je Izetbegović.

Potom se osvrnuo na odnose s prvim komšijama Srbijom i Hrvatskom, koji, kako je naveo, nisu onakvi kakvi bi želio da budu.”Mnogo je neriješenih pitanja koja se ne rješavaju, koja se stalno i iznova konstatuju, bez konkretnih pomaka. Različiti pogledi na prošlost, negiranje genocida, slavljenje i veličanje ratnih zločinaca opterećuju odnose. Istovremeno, dio političkih predstavnika Srba i Hrvata u BiH se često ponaša kao ispostava susjednih država, prečesto rade u interesu Zagreba i Beograda, a ne u interesu BiH. Odnosi BiH i Srbije, kao i odnosi Bošnjaka i Srba se, ipak, popravljaju. Iako to ide jako sporo”, veli Izetbegović.

Prema njegovom mišljenju, ubrzano rješavanje statusa hidroelektrana na Drini i sredstava koja BiH pripadaju po tom osnovu, kao i skori početak izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd uz pomoć prijateljske Turske, trebalo bi da daju novi pozitivan impuls odnosima dviju zemalja i naroda.

“Predsjedništvo BiH je, bez obzira na složene odnose i stranačke nesporazume, sve odluke u ovom mandatu, a bilo ih je preko 1.000, donijelo konsenzusom, bez preglasavanja. Usvojeni su strateški dokumenti koje se odnose na odbranu i vanjske poslove i koji su čekali na usvajanje 15 godina. Predsjedništvo je poklonilo poseban značaj, i davalo impuls svim procesima koji su se odnosili na integraciju BiH u NATO savez i Evropsku uniju. BiH se faktički nalazi u predvorju ovih moćnih državnih i sigurnosnih asocijacija”, optimističan je predsjednik SDA.

Izetbegović je osvrnuo i na obećanje da će u sljedećih deset godina BiH imati 100.000 novouposlenih.”Obećanje za koje su mnogi mislili da je dato olako u predizbornoj euforiji, ubrzano se ispunjava – ako ovako nastavimo bit će 150.000 novouposlenih u deceniji”, još jednom je istakao svoj optimizam.

Izetbegović nije zaobišao ni raskol u Stranci demokratske akcije, zbog kojeg su mnogi donedavno istaknuti članovi odlučili napustiti stranku.”Vanjski napadi nikada nisu opasni kao oni unutarnji. Dio specijalnog rata protiv Bošnjaka i bosanskih patriota je i iniciranje raskola unutar SDA, proizvođenje novih strankica, atomizacija bošnjačkog političkog korpusa. Nije teško probuditi neutemeljene ambicije umišljenih političara, nagovoriti ih na avanture pokretanja vlastitih političkih projekata – upravo su takve neodmjerene i sebične ambicije ozbiljno reducirale klub poslanika SDA u Predstavničkom domu PS BiH”, kazao je Izetbegović, a zatim dodao:”Ne drže SDA na okupu ličnosti. Nastavljala je SDA svoju misiju i nakon odlazaka političara velikog formata, a kamoli bez onih čije su ambicije u potpunom raskoraku s njihovim stvarnim kapacitetima i mogućnostima.”

Po njemu buduća struktura SDA-ovih parlamentaraca na svim nivoima mora biti časna, poštena, kompetentna i djelovati u skladu sa principima i programom stranke.”Stranku sam naslijedio od rahmetli Sulejmana Tihića u toku predizborne kampanje 2014. godine i svima sam pružio šansu, pokušao strpljivim radom i dijalogom sačuvati svakog parlamentarca, i one koji to nisu zasluživali. Bilo je, kako neki kažu, ‘previše demokratije u SDA’.  To vrijeme je iza nas. U međuvremenu sam izvršio temeljitu analizu kadrovske strukture SDA, i znam vrlo dobro gdje su jaka, a gdje slaba mjesta, i ubuduće će biti više reda, rada i discipline”, poslao je predsjednik jasnu poruku SDA kadru.

Izetbegović se potom usredotočio na evropski put BiH. Mišljenja je da nova Strategija Evropske komisije šalje jasnu i snažnu poruku da je Zapadni Balkan evropski prostor, čija je budućnost u Evropskoj uniji. “Nova strategija daje BiH realnu mogućnost da u otvorenoj trci do 2025. godine sustigne i prestigne države koje su trenutno ispred nas na putu članstva u EU. Dakle, nastaviti s uvođenjem evropskih standarda i vrijednosti kroz ambiciozne političke, društvene i ekonomske reforme koje grade bolja društva i ekonomije za sve naše građane”, ističe Izetbegović.

Na programskom skupu SDA prisutnima su se obratili i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije BiH i u ime kantonalnih premijera Bego Gutić. Nakon skupa planirano je održavanje redovne sjednice Glavnog odbora SDA.LTK-INFO.COM