Svježe vijesti:

Pobjeda sporta, kulture i zabave na Lino višebojcu u Gračanici


Gračanica, 16.03.2018. – Skoro stotinu djece otplesalo je koreografiju uz ”Djeca su ukras svijeta” i tako poslalo poruku Druge osnovne škole iz Gračanice. Treći Lino višebojac u Sportskoj dvorani Luke otvorio je naćelnik Općine Gračanica Nusret Helić riječima: ”Danas i prije početka imamo već tri pobjednika manifestacije – Drugu osnovnu školu, medvjedića Lina i cijelu Gračanicu koju danas odjekuje vašim navijanjem”.

Fantastičan kulturno-umjetnički program je otvorio učenik Danis Isić izvedbom točke Snow, grupe Red Hot Cilli Peppers uz koju je pjevalo i aplaudiralo svih tri stotine pedeset učenika škole. Potom su izvedbom disko plesne točke atmosferu zagrijali Almir i Sumeja a plesna skupina Princeze, članice reprezentacije Bosne i Hercegovine izvele su nekoliko brzih, atraktivnih i energičnih koreografija. Dva najbolja literarna sastavka na temu ”Svijet po mom”, napisale su i pročitale učenice Dženita Kapetanović iz 9-2 razreda i Emina Muratović, 9-1.

Učenici Druge osnovne škole ovacijama su pozdravila svojeg školskoga kolegu Haruna Ivkovića - učenika 9. razreda ove škole i aktualnog svjetskoga prvaka u karateu u omladinskoj kategoriji. Natjecatelje su, zajedno sa Harunom, u svojstvu gostiju – sportaša, bodrili i s njima navijali i dr Osman Bukvić - bivši košarkaš Crvene zvezde i bivši jugoslovenski reprezentativac, te Zlatan Saračević - bivši šampion Evrope u bacanju kugle.

Najboljim navijačima, sa najboljim maskama, stručni žiri proglasio je učenike drugih i trećih razreda Druge osnovne škole, dok je kreativni i zanimljivi transparent 4-3. razreda proglašen najboljim na gračaničkom Lino višebojcu.

Pobjednik Lino višebojca u Gračanici je Muhamed Buljubašić iz sedmog razreda a pobjednica, od djevojčica, je Bahrija Garagić iz osmoga razreda.

Lino višebojac, projekt pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, i Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta Vlade Tuzlanskog kantona, te Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, pet županijskih/kantonalnih ministarstava i pedagoških zavoda, te medijsku podršku Sportskih novosti, a u organizaciji kompanije Podravka u BiH realizira se već više od desetljeća u Hrvatskoj a od prije četiri godine Bosna i Hercegovina je dijelom ove zanimljive karavane.

Lino višebojac je projekt čiji je cilj potaknuti učenike osnovnih škola na bavljenje sportskim aktivnostima i razvijanje njihovih sportskih navika, te promociju školskog sporta i učeničkog stvaralaštva, a već četvrtu godinu se održava i u osnovnim školama širom Bosne i Hercegovine. Četvrta sezona Lino višebojca započela je u Visokom, a nakon višebojca u Tesliću i Gračanici slijede višebojci u Sanskom Mostu, Ljubuškom i Mostaru, te Istočnom Sarajevu i Čitluku.