Svježe vijesti:

Nermin Nikšić dolazi u Tuzlu; Hoće li stati iza najuspješnije Gradske organizacije SDP-a u BiH ili ‘stranačkog druga’ Envera Bijedića?: Tuzlanski SDP od vrha stranke zatražio da se sa pozicije predsjednika KO SDP-a Tuzla povuče Bijedić! Evo i zbog čega…


Predsjedništvo Gradske organizacije SDP-a Tuzla na nedavno održanoj sjednici razmatralo je aktuelna politička dešavanja s posebnim akcentom na proteste UG ‘15 maj’ pred zgradom SDP-a u Tuzli i jednoglasno odlučilo za  o donesenim zaključcima upozna predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i predsjednika Glavnog obora Sašu Magazinovića. Kako TIP saznaje, zbog toga u Tuzlu danas stiže Nikšić kako bi probao pomiriti rukovodstvo gradskog i kantonalnog organa stranke u Tuzli.


˝Imajući u vidu da se opravdani protesti UG ‘15 maj’, podržanog i od drugih udruženja, u kontinuitetu, mjesecima održavaju ispred zgrade SDP-a BiH Tuzla i da postaju sve masovniji (na zadnjim protestima polagali vijenac SDP-u ispred vrata i ušli u zgradu da traže Envera B.), a gradska organizacija nema mogućnosti da reaguje jer su protesti usmjereni protiv  sadašnjeg predsjedika KO SDP BiH Tuzla, a ranije Direktora direkcije za izgradnju, mi smo vrlo zabrinuti za rezultat SDP-a Tuzla na sljedećim opštim izborima. Sjedište SDP-a Tuzle je jedino partijasko, odnosno stranačko sjedište u BiH, pred kojim opravdano nezadovoljni građani, organiziraju demonstracije, pa se u široj javnosti stiče utisak da SDP Tuzle nije jedna od najboljih organizacija, nego najgora u BiH. Blokada rada SDP-a Tuzla nije jedina, radi ovog velikog problema, blokiran je i rad lokalne vlasti u Tuzli, što nam značajno blokira realizaciju zacrtanih ciljeva i projekata. Nezadovoljstvo prevarenih kupaca razumijemo, ali naša rekacija u bilo kojem smislu nije moguća jer SDP BiH nema baš nikakve veze sa navedenim problemom, osim što je potpisnik ugovora sa kupcima u to vrijeme bio član SDP-a BiH Enver Bijedić, a sada predsjednik KO SDP BiH Tuzla. Smatramo da je jedan od načina da se opravdani protesti prevarenih kupaca, nepravedeno organizovani pred zgradom  SDP Tuzla, mogu zaustaviti povlačenjem predsjednika KO SDP BiH Tuzla sa te funkcije i da bi trebalo tu mogućnost ozbiljno razmotriti˝, navodi se u dopisu koje je  predsjedništvo Gradske organizacije SDP-a Tuzla uputilo vrhu stranke.

Od ranije je poznato da gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović  nije u dobrim odnosima sa Enverom Bijedićem zbog svih afera i optužbi  kojima je predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla  izložen u javnosti posljednjih godina. Također, činjenica je  da već duži period ima neslaganja između gradskog i kantonalnog rukovodstva stranke u Tuzli. Nezvanično saznajemo, da je i KO DF-a TK uslovio svoju saradnju sa SDP-om u Tuzlanskom kantonu odlaskom Bijedića sa pozicije u stranci. Očigledno je da je Bijedić postao uteg oko vrata SDP-u u TK, no isto tako dobri poznavaoci prilika u SDP-u tvrde da Nikšić neće tako lako smijeniti Bijedića sa pozicije predsjednika Kantonalnog odbora zbog dugogodišnjih prijateljskih i stranačkih ‘odnosa’. Ostaje da se vidi hoće li predsjednik SDP-a stati iza GO SDP-a Tuzla, kao najuspješnije gradske organizacije ove stranke u BiH, ili iza ‘stranačkog druga’ Envera Bijedića.


LTK-INFO.COM