Svježe vijesti:

NAČELNIK DELIĆ SA SARADNICIMA ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA BORAČKIH ORGANIZACIJA


Dana 12.03.2018.godine u Općini Lukavac održan je sastanak sa boračkim organizacijama.

Sastanku su prisustvovali Općinski načelnik Edin Delić, šef Službe za stambeno-komunalne poslove, boračko-invalidsku zaštitu i raseljena lica Edin Hamzić i predstavnici tri boračke organizacije.

Na sastanku je razgovarano o nekoliko važnih pitanja, od obilježavanja značajnih datuma, iskustvima iz prošle godine, modalitetima buduće saradnje, govorilo se i o zapošljavanju djece iz boračke populacije, o unaprjeđenju načina podrške borcima, stambenom zbrinjavanju, liječenju, razmijenjene su informacije o tome na koji način Općina može bolje pratiti potrebe boraca i boračkih organizacija, i mnogim drugim značajnim pitanjima koja se tiču boračke populacije.

Dogovoreno je da se boračke organizacije aktivnije uključe u obilježavanje značajnih datuma, posebno ovih predstojećih, Dana Armije i Dana oslobađanja Vijenca.

Ismet Arapčić: „Ovo je bio, mogu reći, kratak ali sadržajan sastanak. Govorili smo o ključnim problemima, od samog finansiranja, zapošljavanja djece poginulih boraca, a na dobrom smo putu da to riješimo. Imali smo problem sa održavanjem spomenika, počev od ovog u Lukavcu pa do onog u Poljicu, i spomenika u Puračiću koji nije ni urađen, zato nastojimo da pokrenemo neke inicijative da se to što prije završi. Dogovoreno je da trebamo na bolji, dostojanstveniji način da obilježimo predstojeće praznike novijeg datuma, a to je prije svega Dan Armije, koji je za mene najvažniji datum jer da nije bilo naše Armije ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine. Drugo, dolazi nam 11.maj – datum kada smo oslobodili Vijenac a ujedno je i Dan dobitnika najviših ratnih priznanja, Dan ratnih vojnih invalida pa želimo da uključimo više Mjesnih zajednica, odnosno škola da se održi historijski čas, da djeca znaju šta se tih dana dogodilo. Naišli smo na razumijevanje kod načelnika, koji će nam naspram svojih mogućnosti pružiti podršku, evo i ja sam se uključio u svim pogledima i mislim da će to biti dobro. Ja bih se ovom prilikom zahvalio načelniku, posebno na onome što je u prošloj godini uradio, odnosno odobrio projekat da se svim zlatnim ljiljanima zamijene šehidski nišani. Nisu to nišani, kao što sam napisao u izvještaju, ja bih rekao da su to spomenici koji su sad prepoznatljivi na mezarju. Dogovorili smo se da se malo češće sastajemo, a tako ćemo i riješiti neka pitanja. Smatram da lukavačke boračke organizacije imaju najbolju potporu lokalne vlasti i najbolje funkcionišemo i najbolje sarađujemo, i kod nas nema velikih problema jer sve rješavamo veoma brzo.“

LTK-INFO.COM