Svježe vijesti:

Stiže 1. mart i skuplji život: Vlast potpuno nespremno ušla u izglasavanje i povećanje akciza


Kompanije TDR d.o.o. Sarajevo i Fabrika duhana Sarajevo dostavile su nedavno UIO BiH nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti u primjeni od 1. marta 2018. godine. Prema dostavljenim kalkulacijama novih maloprodajnih cijena cigarete će poskupjeti uglavnom za 0,10 KM po kutiji, dok će samo nekoliko vrsta cigareta poskupjeti za 0,20 KM po paklici.

Strah i od drugih poskupljenja vlada među građanima, a već je osjetno sve skuplje zbog novog Zakona o akcizama koji je proizveo skuplje gorivo.

Vlast je potpuno nespremno ušla u izglasavanje i povećanje akciza, što je prouzrokovalo poskupljenja goriva i veća nego je iznos zadnjih akciza.

Primjetne su zloupotrebe prilikom tih poskupljenja koja trpe građani.

Postoje razne informacije oko zarade po litru goriva od 30-50 feninga, a neki tvrde i više.

Zato je Parlament BiH usvojio inicijativu Nezavisnog bloka o utvrđivanju maksimalnog iznosa marže distributera nafte i naftnih derivata.

Ovom inicijativom se od Vijeća ministara i entitetskih vlada traži da izvrše provjere koliko iznose veleprodajne i maloprodajne marže distributera, te da se one zakonski utvrde, s ciljem da se dio poskupljenja, zbog uvođenje dodatnih akciza prebaci i na teret distrubutera i tako smanje poskupljenja krajinjim korisnicima, građanima koji koriste gorivo.

No, dok se zakonski ne uredi ova oblast cijena namirnica i potrebština za život nastavit će rasti.

Tao će građani za Dan nezavisnoti dobiti čestitku koja će nažalost pogoršati njihov standard življenja.

(TIP/Nap)

LTK-INFO.COM