Svježe vijesti:

SJEČA BEGOVA U DOLINI SPREČE - DIKTATURA PROLETERIJATA ( Osvrt na narodni skup u Lukavcu)


Čovjek je stvoren na ovoj planeti da živi, putuje širokim i nepreglednim prostranstvima, da stvara i oblikuje svijet, da ima život ravan dostojanstvu, da bude Sretan.

Decenijama dosljednosti ustoličenih vladara, njihova neučinkovitost i nesposobnost, te obično samo igrarije riječima i s lažnim obećanjima bile su samo sušte suprotnosti od njegovih želja. Patnja, glad, čelični okovi na nogama i sve veće stvaranje klasnih razlika u većem slučaju samo su očit dokaz o surovim vremenima i okidač i preduslov za promjene i bolji život. Stoga, autentični primjerak ili revolucionarni korak građana Lukavca ništa drugo nije nego diktatura proleterijata. Jednostavno, Narodu je dojadilo potucanje po kaldrmi i rupčagama, dozlogrdio život bez alternative, gdje zabava vlastodržaca, begova i kadija bio je bez morala i nade u bolje sutra.

Stoga, nije ni čudo što odgovorno i uz bezgraničnu hrabrost stao je na branik sopstvenog života, ovjekovječen je trenutak i vrisak otpora.
Na pomolu je početak nekih ljepših vremena i kraj jedne tiranije nad narodom. Grad Lukavac je prvi, a nadam se da nije ni zadnji koji želi ljepši svijet i da će njegovim stopama krenuti i ostali gradovi koji će iznjedriti neke ljude kao što su načelnik Lukavca Edin Delić.
I na kraju, najmanje je važno iz koje dolazi političke stranke, važno je da je za narod.

Autor teksta:
Demobilisni, nezaposleni borac, lukavački pjesnik Admir Džibrić

LTK INFO