Svježe vijesti:

Sindikat hemije i nemetala FBiH: Trebaju nam veće plate, a ne novi nameti!


Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala FBiH razmotrajući Nacrt Zakona o doprinosima i Nacrt zakona o porezu na dohodak došao je do zaključka da su oni izrađeni na štetu radnika iz realnog sektora, te da ih u ovoj formi ne bi trebala podržati Vlada FBiH niti Ekonomsko – socijalno vijeće FBiH. Kako u obrazloženju navodi predsjednica sindikata Kata Iveljić, Zakon o doprinosima je neprihvatljiv, zato što dodatno opterećuje radničku klasu.

„Do sad smo imali obaveznu uplatu dorpinosa za penzijsko- invalidsko osiguranje od 17% doprinosa iz bruto plate. Novim nacrtom je predviđeno da radnik plaća 18,5% što je dodatni namet na radničke plate“, izjavila je Kata Iveljić, predsjednica Samostalnog sindikata hemije i nemetala FBiH.

Za uplatu zdravstvenog osiguranja do sada je izdavajano 12,5%, dok je za uplatu zdravstvenog osiguranja po novom zakonskom rješenju potrebno izdvojiti 13,5%, što je opet, ističe Iveljić na štetu radnika. Slična priča je i sa Nacrtom zakona o porezu na dohodak

„Ko će biti oštećeni? Svi oni koji imaju djecu što su do sada bili oslobođeni poreza. Sad je izjednačeno pa da li imao 300 ili 700 maraka platu ili dva člana, odnosno dvoje djece, ti ćeš platiti porez 10%, jer više toga nisi oslobođen. I to je teret na običnog čovjeka koji ima malu platu“, kazla je Iveljić.

Predsjednik Sindikata radnika Dite Dževad Mehmedović ističe da zbog malih satnica u realnom sektoru mladi gube interes da rade u domaćim firmama, a sve je više i odraslih koji napuštaju posao. Kada je u pitanju uvođenje novih nameta, Dita ih je, kako kaže, već osjetila na svojim leđima-više puta.

„Evo i samo jutrošnje uvođenje akciza na gorivo, mi u realnom sektoru i privredi znamo šta to znači – povećanje svih cijena na sirovine, na ambalažu, na prevoz, a nama je teško podići cijenu praška ili bilo čega jer smo se jedva probili na tržištu jer velike kompanije sa kojima se susrećemo P&J, Helnkel i Saponija, nemaju te namete koje se sad nameću nama“, ističe Mehmedović.

Sindikat upozorava i poziva predlagače da prije rasprave o ova dva ključna reformska zakona
pod hitno pristupe pregovorima sa sindikatima te da Federalna vlada i poslodavci ponude konkretne mjere za rasterećenje privrede i povećanje plata radnicima u realnom sektoru. Ukoliko se to ne desi, uslijediće protesti pred zgradom Federalne vlade – poručeno je iz Sindikata.

Izvor/foto:RTV Slon

LTK INFO