Svježe vijesti:

SDP, DF, SBB, NS: Neprihvatljiv dokument CIK-a o popunjavanju Doma naroda PFBiH, ovo je udar na BiH


U centrali SDP BiH održan je sastanak delegacija ove stranke, DF-a, SBB-a i Naše stranke o nametanju rješenja za popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH.Potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović Arapović kazala je da rezolutno traže od Centralne izborne komisije da obustavi i odbaci odluku o popuni Doma naroda.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je da je nedopustivo da su se pojedini članovi CIK-a stavili iznad Ustava.- Danas na sjednici Kolegija nije bilo većine za uvrštavanje na dnevni red spornih odluka. Vrlo je indikativno da u trenutku dok EU i Ambasada SAD pokušavaju privoliti stranke na kompromis CIK to sve nipodaštava. Ovo je pokušaj udara na BiH i bez obzira što u zakonu stoji da imaju imunitet da rade to, izlaze iz svoje nadležnosti – smatra Nikšić.

Nikšić je dodao i da očekuju da se oglasi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko te da reagira, kao i da u SDA odluče šta žele, da li BiH ili će i dalje biti uz HDZ BiH.- Ukoliko se nastavi ovaj proces u CIK-u, mi ćemo razmisliti da se povučemo iz Parlamenta –  kazao je Nikšić.

Predsjednik DF-a Željko Komšić kazao je da mu je drago što je Kolegij CIK-a odbio razmatrati ova dva dokumenta.- Možete li vjerovati da za Goražde nije predviđeno da iko uđe kao da niko tamo ne živi. Ko je šta s kim dogovarao ja ne znam. Ja pozivam predsjednicu CIK-a da kaže je li ovo dogovoreno na sastanku s Borjanom Krišto. Neka izađe javno i kaže šta je posrijedi. Meni će biti drago ako se ljudi u CIK-u vrate ustavnom djelovanju i da poštuju volju izbora građana ma koga oni izabrali – kazao je Komšić.

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke kazao je da su reagirali jer se radi o dokumentu koji je CIK namjeravao usvojiti, a napravio bi građane drugog ili trećeg reda.- Danas s nama osim opozicije imamo i stranku iz vlasti. Nadam se da će biti još onih koji će se priključiti. Meni je drago da je HDZ BiH izašao s ovim jer je sada vidljivo šta oni žele. Ako ovo uspijemo zaustaviti to će biti naša pobjeda pred onu konačnu 2018. – kazao je Kojović.Predstavnici sve četiri stranke danas su imale zajednički stav oko ovog pitanja.

Na osnovu iznesenog, usaglašeni su sljedeći:

ZAKLJUČCI1. Tražimo da Centralna izborna komisija BiH odmah i bez uslovljavanja obustavi sve aktivnosti na pripremi i usvajanju odluke kojom utvrđuje broj i strukturu delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, jer se radi o neustavnom i nezakonitom postupanju i pokušaju narušavanja ustavnog poretka FBiH i BiH;

2. Zadužuju se poslanici SDP, DF, SBB i NS da u saradnji sa drugim zastupnicima u Parlamentu FBiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, koji to žele, u što kraćem roku prikupe potreban broj potpisa i podnesu zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 10.12. Izbornog zakona BiH.

3. Tražimo od rukovodstava oba doma Parlamenta Federacije BiH da najkasnije u roku od 15 dana sazovu sjednice oba doma Parlamenta FBiH na kojim bi se razmatrao Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

4. Tražimo od Visokog predstavnika u BiH da, u skladu sa svojim obavezama koje proizilaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, zaštiti integritet izbornog procesa i demokratski poredak BiH.

5. Podržavamo diplomatske napore predstavnika međunarodne zajednice u BiH oko postizanja dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva. Očekujemo da se pri analizi ponuđenih rješenja vode demokratskim principima i načelima koja vrijede u demokratskim društvima i državama.

6. Ukoliko Centralna izborna komisija BiH ustraje u svojim namjerama da donese spornu odluku, spremni smo na svaki oblik demokratske borbe kako bi se to spriječilo, što uključuje organizaciju protesta.

7. Iskazujemo svoju spremnost i otvorenost te pozivamo sve druge političke stranke, organizacije, sindikate, udruženja i pojedince koji se zalažu za jednakost svih građana BiH na teritoriji cijele BiH, te neupitni teritorijalni integritet BiH i koji ne prihvataju uvođenje bilo kakvih dodatnih diskriminacija u ustavno-pravni sistem BiH da se priključe i podrže aktivnosti koje će ove stranke poduzimati sa ciljem ostvarivanja ovih principa.
LTK-INFO.COM