Svježe vijesti:

Prije četiri godine u Tuzli počeli radnički protesti koji su okončani paljenjem zgrade Vlade


Na današnji dan prije četiri godine Tuzla je bila u centru domaće i svjetske javnosti. Mirnim protestima radnika Aide, Dite, Polihema, Guminga i mnogih drugih propalih firmi 5. februara 2014. godine pridružili su se mnogobrojni građani, a protesti su vrlo brzo prerasli u demonstracije.

Sukobi demonstranata i policije, zapaljena zgrada Vlade TK, paljenje zgrade Općine Tuzla, te kamenovanje zgrade suda i tužilaštva TK slike su koje su obišle svijet i pokrenule val nezadovljstva širom BiH.

Radnici su od Vlade TK tražili pokretanje proizvodnje u Aidi, Diti, Konjuhu, čime bi se otvorila nova radna mjesta. Nezadovoljna masa uputila se prema zgradi Kantonalne vlade, a procjenjuje se da je tog dana na platou ispred zgrade bilo oko 2000 građana. Više od 100 pripadnika policije i Jedinice za specijelne namjene štitilo je ulaz u zgradu Vlade.

Demonstracije su nastavljene, radnici su nasilno pokušali ući u zgradu Vlade, a u skobima demonstranata i policije povrijeđeih je bilo na obje strane. Sukobi su nastavljeni i dan kasnije. 7. februara, nakon što se policija povukla sa ulaza Kantonalne valde, demonstranti su upali u zgradu i zapalili je

Tuzla je 2014. godine  postala simbol narodnog bunta, te su se demosntracije po uzoru na Tuzlu vrlo brzo širile gradovima BiH. Pod pritiskom mase, tadašnji premijer TK Sead Čaušević podnio je ostavku čime je i zvanično pala Vlada TK.

TK dobio je mandatara, a nešto kosnije novog premijera i novu vladu. Na proteste podsjeća još samo spaljena zgrada Sodaso.Izvor/video:RTV Slon/You Tube

LTK INFO