Svježe vijesti:

Mirsad Kukić iz osvete ‘ruši’ Vladu TK na čelu sa premijerom Begom Gutićem?TIP saznaje da nema dovoljno ‘ruku’ za smjenu ukoliko se ne desi nova afera ‘Papak': SDP će glasati protiv smjene, SBB protiv ako se bez njih ne sakupi 13 potpisa za izglasavanje nepovjerenja Vladi, Stranka za BiH neodlučna!

Stranka demokratske akcije uvela je komisiju u Kantonalni odbor SDA Tuzla i smijenila Mirsada Kukića. Odmah je počela, osveta. Već za subotu, u 9:30 sati, zakazana je  hitna sjednica Skupštine TK. Iako je hitna, u pozivu se kaže da će dnevni red biti predložen na samoj sjednici. Ipak, svima je jasno da će se na sjednici raspravljati o povjerenju Vladi TK.

Raskol na relaciji Gutić-Kukić tinja već duži period, a u više navrata o tome je obavještavan predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Zanimljivo je da je Izetbegović aktuelnu situaciju unutar SDA, naročito u Sarajevu i Tuzli nazvao “pročišćavanjem stranke” prije izbora.

˝Imamo informacije da Mirsad Kukić već radi na smjeni Vlade TK. To je njegov način. Čim nije po njegovom, on poduzima takve mjere˝, kazao je za  “Faktor” povjerenik u KO SDA Tuzla Amir Fazlić.

Kako TIP saznaje u SDP-u, poslanici ove stranke će glasati protiv smjene Vlade, jer se ne žele miješati u unutastranački sukob u stranci SDA.

Šef Kluba poslanika SBB-a u Skupštini TK Fuad Hadžimehmedović je kazao za TIP, da će ova stranka biti protiv smjene, ukoliko im oni koje žele izglasati nepovjerenje Vladi ne donesu 13 potpisa. ˝Mi ćemo biti protiv izglasavanja nepovjerenja Vladi TK, ukoliko nam predsjednik Skupštine TK Senad Alić, bez poslanika SBB-a, ne pokaže 13 potpisa koji su za smjenu. Mi se ne želimo miješati u unutarstranačke sukobe stranke SDA. Naš cilje je stabilan rad Vlade u naredom periodu¨, izjavio je za TIP Hadžimehmedović.

˝Razmotrit ćemo situaciju. Trenutno ne mogu vam kazati da li ćemo glasati za ili protiv opoziva Vladi TK. Vidjet ćemo razvoj situacije˝, kazao je za TIP predsjednik KO Stranke za BiH Tuzla Besim Imamović.


˝Imajući u vidu činjenicu da je Tuzlanski kanton u proteklom periodu ostvario zavidne rezultate prvenstveno u pogledu sigurnosti, te privrednog i ekonomskog razvoja, a za što najveće zasluge pripadaju upravo kadrovima Stranke demokratske akcije, kao vodeće stranke u Tuzlanskom kantonu, ovim putem, kao imenovani povjerenik u Kantonu, pozivam sve članove stranke, a posebno nositelje najodgovornijih funkcija kao što su ministri u Vladi, predsjednici općinskih odbora i zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona da svoj rad i djelovanje i ubuduće nastave usmjeravati ka boljitku Tuzlanskog kantona i njegovih građana˝ saopštio je povjerenik u KO SDA Tuzla Amir Fazlić.

Postavlja se pitanje, da li će nakon pokušaja rušenja premijera Bege Gutića i Vlade TK Mirsad Kukić i njemu odani stranački kadrovi ostati u stranci SDA?


LTK-INFO.COM