Svježe vijesti:

LUKAVAC - U Puračiću spremljena tradicionalna poslastica ćetenija


Članovi Kulturno-umjetničkog društva “Puračić” nisu poznati samo po folklornim igrama, nego i po dobrim sijelima i druženjima koja s vremena na vrijeme organizuju u Domu kulture u ovom mjestu.

Tako su u utorak uvečer po prvi put organizirali pripremanje ćetenije. Ćetenija je jedno od starih tradicionalnih bosanskih jela, tačnije poslastica, koja ima posebnu čar jer se pravi zimi na sijelima u bosanskim kućama.

Očuvanje tradicije, prenošenje znanja sa starijih na mlađe naraštaje upravo je bio cilj ovog druženja, kazao je za Tuzlarije Hazim Osmanović, predsjednik KUD-a “Puračić”.

– Mi smo odlučili da prvi puta napravimo jedno sijelo uz ćeteniju. To je naše staro jelo uz koje su naši roditelji, djedovi i nene, u svoje vrijeme, zabavljali u zimskim danima. Samu pripremu ovoga jela uvijek su pratili i pjesma i ples, pa smo se i mi potrudili da ove večeri ugođaj bude potpun, kazao je Osmanović.

Dodao je da je zanimljivo da su u pripremi ćetenije učestvovale tri grupe.

– Dvije grupe su bile sastavljenje od veteranki našeg društva, dok su treću grupu činili uglavnom mladi koji su se prvi put susreli sa ovim jelom. Na taj način svakako da ih želimo podučiti našem starom bosanskom običaju – istakao je Osmanović.

Stare nane su nekada u ovim krajevima pravile ćeteniju, a mi kroz naša druženja nastojimo da obnovimo tu lijepu tradiciju, kazala nam je jedna od članica KUD-a “Puračić”. “Ćetenija je zaista ukusna, a posebno je zanimljivo što dosta članova učestvuje u pravljenju, pa je cijela atmosfera dosta vesela. Uglavnom, mi se sve lijepo slažemo”, dodala je ona.

A gdje su folkloristi, tu je i veselje zagarantovano. Nakon jela uslijedilo je kolo i druženje uz muziku. Naša ekipa zabilježila je i taj detalj.

Za ovu poslasticu vezane su mnoge anegdote, a neke od njih su da se tokom pripreme i razvijanja prstena momak i djevojka koji se namjeravaju vjenčati provlače kroz šećerni prsten, a ukoliko on ne pukne, njihov brak će sigurno biti sladak i dugovječan. Isto tako, mladi ljudi su se nekada provlačili kroz prsten “Ćetenije” radi nafake i sreće u životu.

Pravljenje ćetenije

Ćetenija se pravi od brašna, šećera, vode i male količine soka od limuna. Najprije se ispeče brašno i ostavi da se ohladi. Na sijelu se dobro ušpinuje šećer uz dodatak vode i malo limunova soka, te pusti da se ohladi. Kada se šećer ohladio, u prostoji na sijelu se počinje spravljati ćetenija. Soba ne smije biti pretopla. Rukama namašćenim uljem podigne se iz posude u jednom komadu ohlađeni šećer, te valjajući ga među dlanovima oblikuje valjak, pa se i dalje “radi” i presavija dok ne pobijeli, a zatim se od njega napravi kolo.

Zatim se postavi sofra (sinija, demirlija, sto) i na sofri razastre pečeno brašno. Kolo (šećerno, ćetenija) se stavi na sredinu sofre i opet dobro sastavi da se ne bi u toku rada rastavljalo. Okolo sofre se okupi pet do šest žena koje izrađuju ćeteniju. Kolo se pomalo posipa brašnom i okreću ga na sofri i stiskaju. Kada se neko umori okrečući, zamjenjuje ga drugi. Tako se kolo okreće sve dok se ne počne končati. Kada se ćetenija počne sama končati, dodaje se pomalo brašna, ali ne previše, te dalje okreče dok se potpuno ne iskonča. Ako u ćeteniji ima gutica, znači nije dobro iskončana.

Izvor/foto:SodaLive.ba

LTK-INFO.COM